Lăzăroiu: Cea mai bună glumă din toată campania asta electorală - DNA este creaţia lui Năstase

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Mitul fondării DNA capătă note alegorice. Cine a creat faimoasa instituţie care le-a strica liniştea corupţilor şi a trimis în instanţă nume grele din politica românească? Analistul politic de la Realitatea Tv, Cozmin Guşă, susţine că responsabil ar fi Guvernul Adrian Năstase, dar materialul de bază a fost pregătit de către Victor Ponta. Afirmaţiile acestuia au stârnit amuzamentul fostului consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a catalogat afirmaţia lui Guşă drept cea mai bună glumă din toată campania asta electorală.

"Legenda cu Monica Macovei -creatoarea DNA este o legendă care nu are nici măcar un sâmbure de adevăr. PNA a fost anunţat public, de către mine, de la Sinaia, în urma unei şedinţe PSD şi că o cerinţă a Comisiei Europene şi propunere pe care eu am prezentat-o public, tot atunci, am disecat-o în delegaţia permanentă, pe baza unui material pus la punct de către tânărul membru de partid, Victor Ponta. De atunci, DNA este o creaţie a Guvernului Adrian Năstase, anunţată şi periată puţin de către mine, dar materialul de bază a fost pregătit de către Victor Ponta", a declarat Cozmin Guşa, un personaj central în economie editorială a postului Realitatea Tv.

În replică, Lăzăroiu a remarcat: "Asta e cea mai bună glumă din toată campania asta electorală: DNA este creaţia lui Năstase. Mă rog, pentru cei pe care nu i-a lăsat memoria de tot, DNA-ul ăla al lui Năstase se numea PNA şi era condus de un tip Amăriei (parcă). Băiatul ăla cum prindea un găinar cum îl băga la zdup. Orice numai să nu se ajungă la marii granguri".

Fostul consilier prezidenţial îşi aminteşte că cel mai înalt oficial pedepsit de DNA-ul lui Năstase a fost "bietul" Mischie, un baron de Gorj mai colorat aşa ca personaj, dar tot un "mic găinar" ("pixul lui Mischie" a rămas celebru pentru distribuirea banilor către primari).

"Mischie a fost un fel de "sacrificiu ritual" în campania din 2004, când românii erau exasperaţi de corupţia PSD. Aşa, că aici voiam să ajung, dincolo de gluma lui Cozmin Guşă, DNA-ul a fost înfiinţat de Monica Macovei", a concluzionat acesta.

Potrivit Hotnews.ro, PNA-ul lui Năstase a fost o instituţie extrem de criticată, un model de ineficienţă şi de blocaj instituţional la vremea respectivă. Pe de altă parte, este la fel de uşor de verificat faptul că DNA, aşa cum există astăzi, are în Monica Macovei un susţinător şi un protector decisiv, încă de la începuturile sale.

Jurnaliştii de la publicaţia citată susţin că afirmaţiile lui Cozmin Guşa de la Realitatea TV trebuie să fie citite şi într-o cheie electorală: cu puţin înainte de a rezuma şi mistifica istoria DNA, acesta vorbise în termeni elogioşi despre Elena Udrea, cea care e un termen de comparaţie constant, aproape obligatoriu şi pozitiv, atunci când, la acest post de televiziune se vorbeşte despre Monica Macovei.