Tăriceanu: "A fost abuz de putere, corupţie de putere!"
alte articole
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, politician cu dosar penal pe rol, a acuzat marţi, în contextul în care comisiile juridice ale Parlamentului au dat raport de adoptare a hotărârii prin care se înfiinţează comisia de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, că în România a funcţionat, în ultimii ani, un sistem paralel de putere care a luat cele mai importante decizii.
Din acest sistem ar fi făcut parte preşedinta Înaltei Curţi (instituţie care are pe rol dosarul lui Tăriceanu), şefa DNA, adjunctul şefului SRI etc.
"În România, din păcate, în decursul ultimilor ani, s-a creat un sistem paralel de putere, îl numeam ocult în trecut, dar acum îi vedem componentele. Sistemul lua cele mai importante decizii, nu doar politice, ci şi în domeniul Justiţiei. Ce căutau la întruniri preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general, directorul şi adjunctul operativ al SRI? Nu ştiu dacă pagina a fost dată şi capitolul închis.
Este şi rolul Parlamentului de a vedea ce s-a întâmplat. Părerea mea este că acest sistem paralel de putere în care au fost implicaţi sau nu conducători sau instituţii, au fost implicaţi până în acest moment. (...) Ni se pare firesc să existe o astfel de frăţie extinsă între persoanele care se întâlneau la un şpriţ şi luau hotărâri importante? (...) Aceste instituţii nu au ce căuta împreună la aceeaşi masă decât în situaţii instituţionale", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, preluat de Agerpres, la Antena 3.
În contextul în care comisiile juridice ale Parlamentului au dat, marţi, un raport de adoptare a hotărârii prin care se înfiinţează comisia de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, aceasta în condiţiile în care Parchetul General a anunţat că a deschis dosar în acest caz şi, potrivit legii, deschiderea unui dosar penal blochează înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pe aceeaşi temă, preşedintele Senatului a afirmat că ancheta comisiei parlamentare privind posibilele fraude de la alegerile prezidenţiale din 2009 nu se va suprapune cu cea a Parchetului.
"Cei care apreciază că nu mai este nevoie de comisia parlamentară s-au pripit. Procurorul se va ocupa de aspectele penale. Parlamentul nu are acest rol, ci acela de a investiga chestiunile de ordin politic, consecinţele politice. (...) Vom revizui obiectivele comisiei pentru a nu se suprapune cu ancheta Parchetului. Sunt foarte multe informaţii care vor veni la comisii. Oameni mi-au adus deja informaţii relevante despre ce s-a întâmplat la alegerile din 2009.
Gravitatea este crearea şi funcţionarea în România a acestui sistem de putere paralel cu puterea democratică. Oamenii de bună credinţă vin la vot şi dau votul celor de la care au aşteptări. Instituţiile democratice erau faultate de această frăţie a unor instituţii care luau decizii în locul instituţiilor alese de cetăţeni. Această situaţie nu poate fi tolerată. Încercăm să revenim la normalitate. A fost abuz de putere, corupţie de putere", a mai declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că şeful comisiei va fi Liviu Dragnea.
Reamintim că înfiinţarea comisiei ce ar urma să investigheze presupusa implicare a DNA şi SRI în alegerile din 2009 a fost cerută de Dragnea şi Tăriceanu, la scurtă vreme după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA pentru mărturie mincinoasă, jurnalistul Dan Andronic a susţinut într-un articol publicat în Evenimentul Zilei că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, procurorul-şef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea şi alţi înalţi demnitari s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi ar fi sărbătorit faptul că "au câştigat alegerile pentru Băsescu."
Cei doi lideri ai coaliţiei la putere nu doar că au cerut investigarea modului în care s-au desfăşurat alegerile din 2009 ba, la un moment dat, Dragnea chiar şi-a dorit să conducă el comisia şi şi-a făcut şi planuri despre cine ar trebui audiat.