Tăriceanu: Nimeni nu vine să ceară socoteală României. Adoptarea OUG 13 - legală, abuzul a fost al DNA

"Aveţi impresia că România este o ţară care primeşte recomandări, aşa ca un şcolar? Să ştiţi că nu", le-a transmis jurnaliştilor liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Nimeni nu vine să ceară socoteală României pentru ordonanţa nr. 13, din moment ce acest act normativ a fost adoptat "perfect legal", "abuzul" fiind din partea DNA, a declarat joi, la Parlament, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după întâlnirea pe care a avut-o cu şeful Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio.

Întrebat dacă în întâlnirea cu Buquicchio a discutat despre OUG 13, Tăriceanu a răspuns negativ.

"Nu. Pentru că am impresia că există o percepţie pe care vreau să vă rog să o corectaţi: nimeni nu vine să ceară socoteală României, mai ales că adoptarea OUG 13 a fost perfect legală şi abuzul a fost din partea DNA, aşa încât ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist în drept constituţional şi conduce Comisia de Veneţia să pună astfel de întrebare. Aveţi impresia că România este o ţară care primeşte recomandări, aşa ca un şcolar? Să ştiţi că nu", a replicat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Şeful Senatului a explicat că Buquicchio a venit în România pentru că "este organizat în aceste zile un seminar de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împreună cu Comisia de la Veneţia".

"Conferinţa este organizată la Cotroceni despre rolul în democraţie pe care îl joacă majoritatea şi opoziţia. (...) A venit de multe ori în România, e binevenit şi de acum încolo şi mă bucur că sunt oameni care au o altă înţelegere politică a lucrurilor", a explicat Tăriceanu.

Liderul ALDE susţine că a avut "un schimb de păreri foarte util" cu preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei.

"România, în 2002, când a revizuit Constituţia, a cerut o opinie Comisiei de la Veneţia care parţial a fost luată în considerare. Ulterior au existat şi alte consultări cu Comisia de la Veneţia în 2012, când în România s-a pus problema revizuirii Constituţiei. Din nou proiectul de Constituţie a fost transmis Comisiei de la Veneţia pentru a face observaţii şi sugestii. În urmă cu două-trei săptămâni ministrul Tudorel Toader a fost la Veneţia unde a prezentat situaţia referitoare la ancheta făcută de DNA asupra adoptării OUG 13. Am discutat chestiuni care ţin de ceea ce numim statul de drept şi probleme de ordin constituţional şi am fost bucuros să îl aud pe domnul Buquicchio, care este un bun cunoscător al arhitecturii constituţionale din România şi a sistemului pe care îl avem", a precizat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne