Tăriceanu, la Congres: Democraţia, o complicaţie inutilă pentru şefii instituţiilor de forţă

În discursul susţinut în faţa colegilor săi de la Congresul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a continuat - în stilul devenit clasic deja - atacurile la adresa reprezentanţilor "Sistemului".
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Candidat unic la şefia ALDE, după ce Daniel Constantin a fost tras pe linie moartă, Călin Popescu-Tăriceanu le-a transmis sâmbătă delegaţilor prezenţi la Congresul partidului că, la momentul înfiinţării partidului, în România începuse "moda cătuşelor", iar a fi liberal nu era "la modă".

"V-am cerut să mergem împreună pe un drum dificil. În 2014, începuse deja moda cătuşelor. Drepturile şi libertăţile cetăţenilor erau considerate un lux de mulţi oameni politici şi de foarte mulţi oameni de la vârful sistemului, aşa cum unii doresc să se denumească. Democraţia era o complicaţie inutilă pentru şefii instituţiilor de forţă care obişnuiau ca, în noaptea alegerilor, să supervizeze întâlnirile şi rezultatele alegerilor în mod secret", a declarat Tăriceanu - posesorul unui dosar penal de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului - în discursul său la Congres, potrivit Agerpres.

Liderul ALDE susţine că, în acea perioadă, partidul pe care îl reprezintă a devenit singura formaţiune liberală din România care a luptat pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

"Ca să fii liberal autentic în 2014 era riscant sau, cel puţin, nu era la modă. La modă erau însă declaraţiile de dragoste făcute instituţiilor de forţă. La modă era să închizi ochii la abuzuri. Dacă criticai abuzurile instituţiilor de forţă însemna automat că eşti un politician corupt şi că eşti împotriva justiţiei. Ca să vorbeşti despre protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în 2014 — 2015 era o dovadă de radicalism politic. Ca să fi liberal autentic în 2014 - 2015 şi să susţii scăderi de taxe şi încurajarea capitalului autohton era considerat o dovadă de iresponsabilitate. Am decis împreună să formăm ALDE, singurul partid liberal din această ţară. Împreună am luptat pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a precizat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre "trădarea" lui Daniel Constantin.

"În 2015, i-am avut alături pe o serie de colegi, care au ales să atace şi chiar să dea în judecată partidul. Cei care atacă acum ALDE din interior nu sunt mulţi, dar vă spun sincer mă doare faptul că Daniel Constantin se află printre ei. Pentru mine, această trădare reprezintă un episod trist, dar este, în acelaşi timp, şi un episod încheiat. Acum este timpul să privim înainte, învăţând însă, evident, din trecut. De aceea, vă sfătuiesc pe toţi: bazaţi-vă ambiţiile pe idealuri şi pe valori şi nu pe funcţii", a afirmat Tăriceanu.