Tailanda se întoarce în stradă, mii de oameni ameninţă guvernul
alte articole
Primul-ministru Shinawatra în vizor. Protestatarii cer o "lovitură de stat a poporului" iar Partidul Democrat anunţă boicotarea viitoarelor alegeri.
După ce a anunţat că va boicota alegerile din 2 februarie, Partidul Democrat – aliniat cu protestul antiguvernamental care din luna noiembrie face presiuni pentru o "lovitură de stat" - mii de tailandezi au ieşit din nou în stradă cerând demiterea guvernului condus de Yingluck Shinawatra, relatează agenţia ANSA.
De la primele ore ale dimineţii de duminică mii de persoane, majoritatea femei, staţionează în faţa casei prim-ministrului Shinawatra, situată în partea de nord-est a ţării, o zonă în mod tradiţional favorabilă partidului său Puea Thai.
Alte mii de tailandezi sunt aşteptaţi în cursul zilei. În ultimele săptămâni, în unele zile, la Bangkok protestatarii au depăşit numărul de 150.000.
În timpul săptămânilor de demonstraţii, protestatarii au ocupat mai multe birouri ale guvernului. Adunările au fost în cea mai mare parte paşnice, dar ciocnirile dintre protestatari şi susţinătorii guvernului, din 30 noiembrie, au avut ca urmare 5 morţi.
Conducătorii protestelor spun că vor să scape Tailanda de influenţa fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra, fratele mai mare al lui Yingluck.
Fostul premier a ajuns la putere printr-o campanie populistă, care apela la sentimentele claselor cele mai defavorizate ale societăţii tailandeze, de altfel conservatoare. Guvernul său s-a remarcat prin acte de corupţie şi subminarea economiei naţionale.
Thaksin, beneficiind de un sprijin subteran al Beijing-ului, a intrat în colimatorul claselor educate şi bogate ale Tailandei în momentul în care a emis intenţii de modificare a Constituţiei tailandeze şi abolire a Monarhiei. Tailanda este una dintre puţinele monarhii rămase în Asia, iar Regele Bhumibol este extrem de respectat pentru grija sa faţă de popor. Thaksin a fost dat jos după luni de proteste de stradă şi o intervenţie armată care a readus stabilitatea, fiind apoi condamnat la închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă.
Thaksin conduce guvernul tailandez cu telecomanda
Demonstraţiile au fost declanşate în urma emiterii unui proiect de lege de amnistie controversat, care i-ar fi permis lui Thaksin să se întoarcă acasă din Dubai, unde locuieşte de cinci ani în exil auto-impus şi să evite un termen de doi ani de închisoare pentru corupţie.
Senatul a respins proiectul de lege, dar protestele au continuat, un număr mare de oameni ieşind în stradă să ceară demisia premierului tailandez, pe care o acuză că este controlată efectiv de către fratele ei, deşi aceasta neagă cu vehemenţă.