Sute de persoane cu credite în franci elveţieni protestează în Piaţa Constituţiei
alte articole
În jur de 600 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au strâns duminică în Piaţa Constituţiei din Capitală, pentru a cere autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului. Principala doleanţă a celor care s-au trezit cu ratele aruncate în aer după aprecierea francului eleveţian este ca băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric plus maxim 20%.
Organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reţeaua de socializare Facebook, protestul de astăzi a reunit români din multe zone ale ţării, veniţi în Capitală împreună cu familia, copiii şi prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi, relatează Mediafax.
"BNR Bănci Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", "Banca=Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!", "Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?", "Je Swiss dator vândut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!", "Voi aveţi puterea, noi avem durerea!" sunt parte din mesajele afişare de protestatari pe pancarte.
Potrivit organizatorilor evenimentului, care au iniţiat şi o petiţie online, grupul a depus marţi o cerere la Guvern, Camera Deputaţilor şi Senat, prin care solicită dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei iniţiative legislative care să soluţioneze situaţia gravă în care se găseşte o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EURO, USD).
Grupul Clienţilor cu Credite în CHF solicită ca cei care au contractat în valută străină (CHF, EURO, USD) să poată opta pentru conversia creditelor din valută în lei, la cursul de la data semnării contractului plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie). Grupul mai cere interzicerea solicitării şi aplicării oricăror altor comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor precum şi interzicerea perceperirii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.
Reamintim că pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a produs o stupefacţie generală abolind plafonul de 1,2 franci elveţieni pentru un euro, agreat de Elveţia pe 6 septembrie 2011. Inclusiv şefa FMI, Christine Lagarde s-a declarat surprinsă de această mişcare.
La finele săptămânii trecute, cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record la sfârşitul săptămânii. Comparativ cu nivelul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul se află în creştere cu 20,7% faţă de leu.
Potrivit ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, în jur de 75.000 de români au credite în franci elveţieni.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook