Criza francilor. BNR: Băncile riscă falimentul dacă se impune o conversie la un alt curs de schimb

Banca Naţională Română, noaptea
Banca Naţională Română, noaptea (Epoch Times România)

Dorinţa politicienilor de a-i sprijini pe cei 75.000 de români care au credite în franci elveţieni şi sunt acum afectaţi de aprecierea bruscă a monedei se dovedeşte a fi greu de pus în practică. Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, le-a transmis un avertisment dur acestora în cadrul dezbaterii de miercuri din Comisia Buget-Finanţe la Camera Deputaţilor.

Nicolae Cinteză a afirmat că orice decizie prin care se impune o conversie la un alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei produce pierderi pentru bănci, pentru unele chiar falimentul. Oficialul BNR a subliniat că statul nu trebuie să intervină printr-un act normativ poate interveni să stabilească un alt curs de conversie.

"Sunt bănci care pot da faliment dacă conversia se face la curs istoric. Şi nu una sau două bănci riscă falimentul! Cineva spunea că volumul creditelor în franci nu reprezintă un risc sistemic, dar falimentul unei bănci este un risc sistemic", a precizat oficialul, citat de Mediafax.

De altfel, Nicolae Cinteză susţine că băncile comerciale consideră conversia la un alt curs de schimb drept neconstituţională. "Dacă n-ar fi existat această variaţie de curs în perioada aceasta şi BNR ar fi intervenit în activitatea unei bănci era un abuz cras, puteam să fim traşi la răspundere penal", a adăugat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Cinteză este de părere că legea insolvenţei falimentului personal nu rezolvă problema, în timp ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avertizat că adoptarea acesteia ar conduce la blocarea sistemului judiciar. Iar în ceea ce priveştepropunerea de schemă de restructurare a Finanţelor, oficialul susţine că aceasta poate oferi avantaje pe termen scurt celor cu credite în euro.

Nu mai puţin de 14 instituţii de credit au în portofolii împrumuturi în franci elveţieni, deşi nu toate au volume mari de astfel de credite.

Nicolae Cinteză a explicat că, după preluarea Volksbank de către Banca Transilvania, când aceasta din urmă va converti creditele în franci elveţieni în lei, aşa cum s-a angajat în contract, cu oferirea unui discount, măsura va pune presiune şi pe restul băncilor, însă rămâne de văzut dacă băncile îşi vor putea permite să aplice măsuri similare fără a-şi reduce drastic indicatorii de solvabilitate şi capital.

"Nu sunt convins că vor putea susţine aplicarea unui discount la conversia creditului. Dacă indicatorul de solvabilitate scade sub 6%, deja banca trebuie să aplice administrare specială, iar sub 2% se instituie procedura de faliment", a evidenţiat Nicolae Cinteză.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.