Cristian Preda: Făţărnicia populiştilor nu are limite. Îţi promit protecţie, dar vor să te facă sclav

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Sprijinirea celor 75.000 de români care au credite în franci elveţieni şi sunt acum afectaţi de aprecierea bruscă a monedei a devenit un subiect de maxim interes pentru politicienii din România, care s-au întrecut în a propune soluţii pentru rezolvarea acestei crize. Europarlamentarul Cristian Preda avertizează că o intervenţie în această chestiune „ar arunca în aer principiul neutralităţii statului în raport cu interesele private”.

„Criza generată de evoluţia cursului leu-franc elveţian este o ocazie de a testa dacă există încă resurse de liberalism în România de azi sau dacă, dimpotrivă, puterea a fost acaparată de populişti. Când vorbesc despre liberalism, am în vedere şi sensul lui economic, şi cel politic", a declarat Cristian Preda.

A interveni la Bucureşti în piaţa împrumuturilor pentru a "corecta" efectele deciziei luate de Banca Naţională a Elveţiei în privinţa cursului franc elveţian-euro este, în opinia europarlamentarului, o decizie pe care ar fi justificat-o deja orice socialist de la începutul secolului trecut, care visa un singur lucru, şi anume să distrugă piaţa prin intervenţia statului.

„Retorica s-a schimbat între timp şi se preferă formule care ascund şi intenţia politică (servitute electorală), şi filosofia economică (intervenţionism primar): în cazul de faţă, se vorbeşte despre "protejarea a 75 de mii de români". Politic vorbind, o asemenea decizie ar arunca în aer principiul neutralităţii statului în raport cu interesele private”, a subliniat Cristian Preda.

„Aşa cum s-a observat deja, oricine se va putea întreba: de ce nu intervine statul şi în favoarea celor care au luat credite în euro? Dar de ce nu şi în privinţa altor riscuri legate de piaţă valutară? Şi, la urma urmei, de ce să stea agenţii statului cu braţele încrucişate în faţa altor situaţii care i-ar putea scuti pe indivizi de asumarea responsabilităţii? N-ar fi de mirare. Făţărnicia populiştilor nu are, de fapt, limite. Îţi promit protecţie, dar vor să te facă sclav”, a fost concluzia politicianului.