Darius Vâlcov : Există soluţii pentru sprijinirea românilor cu credite în franci elveţieni

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov (facebook.com)

Ministrul de Finanţe Darius Vâlcov a anunţat vineri că, în urma discuţiilor cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, s-au găsit soluţii pentru sprijinirea românilor care au credite în franci elveţieni, afectaţi de aprecierea bruscă a monedei elveţiene, relatează B1 TV.

Potrivit ministrului, numărul celor care au credite în franci elveţieni nu se ridică la 150.000 de persoane cum a apărut în presă, ci la puţin peste 75.000, iar soluţia pentru sprijinirea acestora ar fi fost găsită încă din iulie 2014:

„Am avut o discuţie foarte bună care va continua săptămâna viitoare. Am identificat situaţia în care se află debitorii şi am vorbit care sunt soluţiile pentru aceştia. Din analiza exactă a datelor am concluzionat că nu sunt 150.000 de persoane care au credite în franci elveţieni, ci 75.412 persoane fizice, iar numărul de bănci cu un procent semnificativ din aceste împrumuturi - 6. Există o soluţie la această problemă din iulie anul trecut când Guvernul a aprobat şi susţinut rescandenţarea creditelor care aveau venituri sub prag”, a declarat Vâlcov.

„Rata va scădea foarte mult în primii doi ani. Vom discuta cu băncile să urgenteze rescadenţarea”, a adăugat ministrul.

Potrivit sursei citate, Vâlcov a mai adăugat că există deja două soluţii la problema creditelor în franci elveţieni, şi anume lărgirea plafonului pentru cei eligibili pentru reeşalonarea creditelor sau posibilitatea ca fiecare bancă în parte să vină cu un program care să anihileze aprecierea francului.

Reamintim că joi, Banca Naţională a Elveţiei a produs o stupefacţie generală abolind plafonul de 1,2 franci elveţieni pentru un euro, agreat de Elveţia pe 6 septembrie 2011. Inclusiv şefa FMI, Christine Lagarde s-a declarat surprinsă de această mişcare. Bursa elveţiană a scăzut joi cu peste 6% şi o serie de brokeri au dat faliment.

Reamintim că, potrivit zf.ro, în 2005-2006 francul elveţian era cotat la un curs de 2,3-2,5 lei, iar în prezent a ajuns la 4,4 lei. În consedinţă, românii cre în urmă cu aproape un deceniu au luat credite în franci elveţieni, "profitând" de ofertele de „nerefuzat” ale băncilor, au ajuns în situaţia fie de a-şi pierde casa, fie de strânge din dinţi, plătind rate majorate considerabil.

PNL a cerut vineri audierea conducerii BNR la Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru discuţii vizând măsuri de protecţie a celor care au credite bancare în moneda elveţiană şi, care, ca urmare a aprecierii francului, îşi văd ratele crescând brusc şi consistent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie