SURSE - Parchetul European şi DNA anchetează achiziţia a 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria Bucureşti

Tramvai in Bucuresti (Epoch Times România)
Ana Ion
18.06.2024

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, şi DNA au început anchete privind achiziţia celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria Bucureşti, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Licitaţia a fost atribuită în mandatul Gabrielei Firea, iar contractul a fost semnat de Nicuşor Dan.

Anchetele sunt in rem la acest moment, adică vizează fapte, nu persoane.

DNA investighează presupuse fapte de corupţie şi abuz în serviciu comise la nivelul comisiei de licitaţie de la STB, iar EPPO anchetează faptul că Astra Arad ar fi depus o scrisoare de garanţie pentru accesarea fondurilor europene care s-ar fi dovedit a fi falsă, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

În consecinţă, fondurile europene ar fi fost pierdute, iar achiziţia se derulează acum din fonduri naţionale, au explicat aceleaşi surse.

Dosarul împărţit între DNA şi EPPO ar fi plecat de la o plângere a sindicatului din STB. În ce priveşte scrisoarea de garanţie falsă, acest lucru ar fi fost semnalat de BNR.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării.

Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad au venit cu motoare Siemens de doar 100 kw în loc de motoare cu putere de 120 kw conform specificaţiilor tehnice asumate de constructor.

Potrivit Newsweek, afacerea era pregătită de Gabriela Firea pentru o companie turcească. Însă, în mandatul lui Nicuşor Dan, rezultatul a fost întors şi contractul a fost atribuit unui consorţiu format din compania Astra Vagoane Arad şi compania chineză de stat CRRC Qindao Sinfang.

Conform sursei citate, gruparea care susţine tacit achiziţia de tramvaie de către Primăria Municipiului Bucureşti este extrem de diversă şi eterogenă. Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor