"Sunt infracţiuni care dau bine la presă" - Vladimir Ciorbă, acţionar la Nordis, neagă că şi-ar fi înşelat clienţii
![](https://image.epochtimes-romania.com/2021/12/153096_top.jpg)
Acţionarul principal al grupului Nordis, Vladimir Ciorbă, a negat marţi că şi-ar fi înşelat clienţii şi a afirmat că acuzaţiile ce i se aduc ar fi lucruri care „dau bine în presă”.
Eliberat împreună cu soţia sa, Laura Vicol, după expirarea ordinului de reţinere, la ieşirea din Curtea de Apel Bucureşti Ciorbă a răspuns întrebărilor puse de Marian Ceauşescu cu privire la aceste acuzaţii.
El a precizat că „presupusele infracţiuni vizează perioada 2019-2024”.
„Sunt infracţiuni care dau bine la presă, cum ar fi cele de delapidare în formă continuată, constituire de grup infracţional, care sunt considerate în formă agravantă. Formele agravante ale acestor fapte sunt dispuse de către domnii de la DIICOT raportat la sumele de bani”, a adăugat omul de afaceri.
El a declarat că la proiectul din Mamaia „vom continua cum trebuia să continuăm de zilele trecute, dar vom continua în curând”, şi a dat asigurări că „avem bani în conturi, suficienţi pentru a finaliza primele 150 de apartamente. După predarea lor, vom merge la următoarele şi următoarele şi estimăm că în 24 de luni închidem 90% din masa credală”.
Vladimir Ciorbă a afirmat că nu şi-a înşelat clienţii şi că apartamentele de la Mamaia şi cele de la Braşov se vor preda în circa 1 an.
„Oamenii care se plâng că i-am înşelat şi sunt ceva aici, dar nu sunt atât de mulţi raportaţi la numărul nostru de clienţi. Am înţeles de la domnul procuror de şedinţă 114 raportat la 2500 de promisiuni şi contracte semnate în ultimii şase ani, dar totuşi sunt 100 de inşi şi vreau să le spun că nu i-am înşelat. Nici pe ei, cum nu i-am înşelat nici pe ceilalţi. Apartamentele se vor preda chiar dacă va mai dura un an la unii sau şase luni la alţii sau un an jumătate. Mă refer cele de la Mamaia şi cu cele de la Braşov.
Şi la Sinaia. Dacă cumva unul dintre proiecte, şi mă refer la proiectul de la Braşov sau proiectul de la Sinaia, nu va ajunge la maturitate în timpul pe care ne-am alocat să facem chestia asta, societatea, şi sunt date publice în acest sens, are destule active materiale care pot fi vândute”, a spus el, susţinând că deşi a încercat să evite asta, datorită unui „val provocat de anumiţi clienţi”, până la urmă firma sa a intrat în insolvenţă.
„Nu am cerut-o noi. Insolvenţa la Nordic Management am evitat-o 2 ani cu 23,4 milioane de euro ca să nu intrăm în insolvenţă. Şi am intrat în ultimă instanţă. […] Pentru că a fost un val provocat de anumiţi clienţi ai noştri care nu mai sunt astăzi clienţii noştri, şi nu sunt dintre aceşti 120. Sunt nişte domni dintr-o anumită zonă, de aceea nu vreau să dau nume, că sunt din clasa politică, oarecum o clasă politică financiară ridicată. De acolo a plecat un val împotriva noastră. I-am făcut faţă 2 ani, achitând 23 de milioane de euro, când n-am mai făcut faţă pentru ultimul milion am intrat în insolvenţă. Am intrat în insolvenţă, ducem insolvenţa la capăt. Trebuie doar să nu ai raţionament să te gândeşti că o firmă care are active contabile 200 de milioane de euro..”, susţine Ciorbă.
Celor care îl acuză că ar fi un escroc, omul de afaceri le spune că dacă voia să fie escroc nu îşi făcea o firmă atât de mare.
„Dacă s-ar întâmpla ceva cu mine sau cu asociaţii mei astăzi şi firma s-ar duce în faliment toată lumea îşi primeşte bani înapoi prin vânzarea activelor chiar dacă nu mai merg proiectele pentru că se pupă. Activele..100 de milioane de euro sunt activele conform valorii contabile. Atâţia bani am dat noi pentru ele la evaluarea de piaţă. La o simplă evaluare de piaţă valorează 30-40% mai mult. De aici cu siguranţă toată lumea poate fi îndestulată, cât şi orice altă sumă pe care ANAF-ul ar mai cere-o în plus pentru că am înţeles că avem şi ceva de evaziune”, a dat el asigurări.
Ştia Ciorbă despre percheziţie?
Întrebat dacă ştia cu câteva zile înainte că i se va face percheziţie, Vladimir Ciorbă a negat.
„Exclus aşa ceva. De un an şi jumătate la firmele Nordis, cât şi la mine ca persoană fizică, şi tot anturajul pe care l-aţi văzut acum la tribunal am fost supus unor controale antifraudă trimise de procuratură. Procuratura poate să însemne parchet - judecătorie, parchet - tribunal. Nu ştie nimeni din ce parte, inclusiv DNA. Aceste tribunale au ridicat documente în original şi conform cu originalul.
În acest moment pot să vă spun aşa, domnule Ceauşescu: 99% din documentele companiei şi toate documentele care au ţinut de orice tranzacţie indiferent că suspectă, reală sau cum se crede ea, sunt în mâna ANAF-ului şi Antifraudă de un an jumătate. Rapoartele în sine au spus că sunt acte corecte mai puţin nişte corecţii pe care le-am făcut, corectate şi le-am achitat. Scurt, deci nu avem de ce să ascundem, toate documentele sunt predate în momentul în care clientul care este Nordis, client care are Sinaia, Braşov, Mamaia îşi va lua apartamentul.
Dacă vrea să îşi ia banii înapoi o să dureze doi sau trei ani. Noi terminăm imobilele. Nu vrem să vindem ce avem acum ca să plătim bani înapoi. Vrem să le terminăm. Avem câteva sute de apartamente. Deci 300 de promitenţi cumpărători sau 272, dacă nu mă înşel, în vara aceasta vor deveni proprietari, alături de alţii, şi următorii 100 şi se va termina”, a declarat acţionarul de la Nordis.
Ce spune despre acuzaţiile potrivit cărora ar fi vândut un apartament de mai multe ori
Întrebat de Marian Ceauşescu dacă este adevărat că ar fi vândut acelaşi apartament de mai multe ori, Vladimir Ciorbă a spus:
„Adevărul este simplu: la Mamaia, unde au fost aceste acuzaţii, în prima fază a proiectului Mamaia sunt 1417, dacă nu mă înşel, sau 1410 apartamente conform autorizaţiilor şi ceea ce am construit şi finisat în anumite momente. Sunt 1300 de promisiuni, 107 apartamente sau 117 libere. Ca să vinzi de două ori apartamente înseamnă că vrei să vinzi mai multe decât ai.
Au fost nişte cazuri în care cineva ne-a reziliat nouă nişte contracte şi ne-a executat. Şi anumite apartamente deja executate au ieşit din patrimoniu, dar celorlalţi clienţi le-am dat banii înapoi sau apartamente în etajul superior şi am închis cazul. Nu a vândut nimeni de două ori pentru că avem 100 libere... În timp lumea o să se lege de chestia asta. Nu ne dăm peste cap să terminăm un proiect de dragul de afacere.
Ne dăm peste cap ca să rămânem şi noi cu ceva, că altfel nu rămânem cu nimic. Vrem să continuăm dezvoltarea la Mamaia. Noi avem terenuri multe”, a spus afaceristul.