Summitul NATO de la Varşovia - Veşti amestecate pentru România

Alianţa va prelua controlul asupra sistemului antirachetă din România. În ceea ce priveşte o prezenţă navală la Marea Neagră, cerută insistent de România, o decizie ar putea fi luată abia în octombrie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Ana Ion
09.07.2016

NATO a aprobat planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, veştile fiind amestecate pentru România. După prima zi a summit-ului, unica certitudine pentru România este că NATO va prelua controlul asupra sistemului antirachetă. În rest, componenţa brigăzii multinaţionale din România este incertă iar prezenţa navală la Marea Neagră a fost amânată până în octombrie, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, vineri, la prânz, secretarul general Jens Stoltenberg a anunţat că o brigadă românească (4-5.000 de militari) va fi transformată într-o "brigadă internaţională" însă în cursul serii a revenit asupra declaraţiilor drept brigadă româno-bulgară. De asemenea, Stoltenberg a mai precizat că o eventuală decizie privind o prezenţă navală NATO la Marea Neagră - cerută insistent de România - va fi discutată de miniştrii Apărării în octombrie.

În ceea ce priveşte scutul american antirachetă, acesta trece sub comanda NATO, lucru de altfel specificat în comunicatul oficial transmis de NATO vineri.

Notabil este faptul că surse aliate au anunţat că SUA vor aduce anul viitor circa 1.000 de militari la baza Mihail Kogălniceanu.

Reamintim în context că ieri, preşedintele Iohannis anunţa, plin de optimism, pe Facebook, că iniţiativele şi obiectivele propuse de România la Summitul NATO de la Varşovia prind contur şi se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii.

Revenind la summitul NATO, tot ieri, liderii Alianţei au decis suplimentarea prezenţei militare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice cu patru batalioane în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, efective militare ce vor fi staţionate prin rotaţie.

La rândul său, Canada va trimite militari în Letonia, Germania va conduce un batalion în Lituania, iar Marea Britanie va desfăşura militari în Estonia în timp ce Statele Unite vor suplimenta efectivele în Polonia, a declarat Secretarul General al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor