Merkel susţine comasarea militară a NATO în estul Europei

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia de tulburarea aliaţilor NATO cu acţiunile sale din Ucraina. Într-un discurs prezentat în Parlamentul german, Merkel a făcut apel la acţiuni de descurajare, cât şi la dialog cu Moscova.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

NATO trebuie să manifeste o prezenţă militară puternică pe flancul său estic, a precizat Merkel în timp ce s-a adresat joi legiuitorilor în Berlin.

Moscova a pricinuit o pierdere a încrederii în Occident punând sub semnul întrebării “validitatea legii şi inviolabilitatea graniţelor”, a mai declarat cancelarul german.

“În est, Rusia a tulburat profund aliaţii noştri prin acţiunile sale în Ucraina”, a susţinut Merkel. “Acum, ei au nevoie de o reasigurare clară din partea alianţei”, a adăugat ea, făcând apel la solidaritate “vizibilă şi de încredere” cu alţi membri NATO.

Discursul lui Merkel a avut loc înaintea unui important summit NATO în Varşovia, unde statele membre urmează să aprobe cea mai mare comasare militară a alianţei în estul Europei de la sfârşitul Războiului Rece. Începând cu 2017, Germania va coordona unul dintre cele patru noi batalioane NATO, ce este staţionat în Lituania. Fiecare batalion va fi format din aproximativ 1.000 de soldaţi.

În plus, Berlinul îşi va mări bugetul de cheltuieli pentru apărare, urmărind să ajungă la pragul de 2% din PIB-ul naţional, conform cerinţelor NATO.

Uşa NATO încă este deschisă

În discursul său, Merkel a mulţumit Statelor Unite pentru “preluarea principalei poveri” a desfăşurării forţelor NATO în lume. Cancelarul german a lăudat de asemenea extinderea NATO în est, în condiţiile în care Muntenegru s-ar putea alătura alianţei în scurt timp.

Ucraina şi Georgia au cerut de asemenea protecţie din partea alianţei militare vestice împotriva ameninţării percepute din partea Rusiei.

“Noi nu închidem uşa (NATO)”, a susţinut Merkel, fără a numi viitori membri ai alianţei.

Cancelarul a făcut apel la “descurajare şi dialog” în ceea ce priveşte gestionarea relaţiilor cu Moscova.

În plus, Merkel a subliniat faptul că “securitatea din Europa poate fi realizată doar împreună cu Rusia şi nu împotriva ei”.