Rusia consolidează Kaliningradul pentru impasul cu NATO
alte articole
De la deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, Moscova a acordat o atenţie tot mai mare Kaliningradului, o enclavă situată între Polonia şi Lituania ce permite Kremlinului să îşi proiecteze puterea militară asupra flancului nordic al NATO.
Reporterii Reuters, în cadrul unei vizite de 3 zile în Kaliningrad, au văzut că Rusia urmăreşte să-şi îmbunătăţească prezenţa militară în regiune: camioane care transportă echipamente militare dintr-un port al enclavei spre locaţii terestre, grupuri mici de soldaţi transportaţi în zonă pe cale aeriană, activităţi de consolidare a securităţii la una dintre baze şi activităţi extinse de construcţii la o altă bază ce găzduieşte un sistem militar de radar.
În ciuda raportului Reuters, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările legate de activităţile din Kaliningrad.
Totuşi, raportul Reuters confirmă declaraţiile recente ale analiştilor militari şi diplomaţilor occidentali: Rusia se pregăteşte să staţioneze noi rachete în Kaliningrad şi construieşte o reţea de sistem anti-aerian care ar putea provoca forţa aeriană NATO deasupra statelor baltice şi deasupra unor părţi ale Poloniei.
La summitul NATO din 8-9 iulie din Varşovia, liderii statelor membre ale alianţei vor discuta despre activităţile recente ruseşti în zonă. Kremlinul a precizat de mai multe ori că ia astfel de măsuri ca răspuns la apropierea militară a NATO de graniţele sale.
Conform experţilor militari NATO, Rusia foloseşte Kaliningrad pentru a crea aşa numitele sisteme anti-acces şi de interdicţie regională (A2/AD). Acest sistem implică o stratificare strategică de rachete sol-aer pentru a bloca accesul aerian al NATO, dacă este necesar, către cele trei state baltice şi către o treime din teritoriul Poloniei.
Unii oficiali occidentali consideră că statele baltice, care dispun de minorităţi etnice ruseşti semnificative, ar putea fi ocupate de Moscova, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani în cazul peninsulei ucrainene Crimeea. Dar, Kremlinul susţine că nu are o astfel de intenţie ci doar este nevoit să îşi consolideze sistemele de apărare din cauza intensificării prezenţei militare vestice în zona Baltică.
Un diplomat UE specializat în probleme legate de securitate a declarat că strategia Rusiei de a dezvolta capabilitatea anti-aeriană în Kaliningrad “va progresa doar, [ţinând cont de faptul că] procesul este centralizat şi bine coordonat”.
Conform Reuters, cele mai intense activităţi de construcţie au fost observate la Staţia de Radar Pionerski, pe coasta nordică a enclavei Kaliningrad. Radarul, a cărui rază acoperă întreagă Europa şi oferă avertismente timpurii cu privire la eventuale atacuri aeriene, este operaţional din 2014 – când relaţiile dintre Rusia şi Occident au ajuns la niveluri coborâte întâlnite doar în timpul Războiului Rece.
În raportul sau, Reuters a precizat că, pe lângă staţia radar, sunt construite barăci militare, o centrală de încălzire, un punct medical, depozite, o staţie de pompieri, un club social şi spaţii sportive.
În plus, activităţi militare pot fi observate şi în principalul oraş al enclavei, numit de asemenea Kaliningrad, unde camioane militare pot fi văzute ieşind din portul local şi îndreptându-se spre zone din regiune. Conform rapoartelor, unele camioane transportau piese mici de artilerie, iar altele transportau containere şi alte încărcături ascunse sub prelate.
Două surse locale familiare cu mişcările militare ruseşti în regiune au declarat că Moscova urmăreşte să întărească securitatea şi la un complex militar de lângă Svetli, unde este stocat arsenalul Flotei Baltice ruseşti, staţionată în portul învecinat Baltisk.
Rachete Iskander
O sursă de îngrijorare pentru NATO o reprezintă faptul că Rusia va staţiona probabil rachete balistice Iskander-M în Kaliningrad în următorii doi - trei ani.
Acea mişcare face parte dintr-un plan de modernizare a sistemelului rusesc de rachete balistice non-nucleare, deşi este destul de probabil ca acest pas să fie un răspuns la propria comasare militară a NATO în estul Europei.
Deşi reporterii Reuters nu au descoperit dovezi privind pregătirile pentru desfăşurarea de rachete, două surse locale, familiare cu baza maritimă Baltisk, au precizat că armata rusă a terminat la această bază activităţile de construire a unei infrastructuri necesare găzduirii unui număr nespecificat de rachete Iskander.