Mediterana se încinge din nou
alte articole
Cu o lună în urmă, într-o mişcare care, potrivit oficialilor militari americani, urmărea să trimită un mesaj clar Rusiei, SUA a desfăşurat două portavioane în Mediterană: USS Truman şi USS Eisenhower. La acea vreme, un oficial al armatei din Washington a declarat că desfăşurarea portavionului USS Truman este un semnal adresat Moscovei şi o demonstraţie a flexibilităţii operaţionale a Marinei SUA. “[Mişcarea] oferă o parte din prezenţa necesară în Mediterană pentru a verifica... ruşii”, a declarat oficialul. “Imprevizibilitatea acţiunii noastre cu Truman îi pune oarecum pe gânduri [pe ruşi].”
USS Truman nu va fi singur. “USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group (IKE CSG) a pătruns în zona de operaţiuni a Flotei a 6-a a SUA [...] pentru a susţine interesele naţionale ale securităţii SUA în Europa”, a anunţat Comandamentul Forţelor SUA în Europa (EUCOM).
În mod natural, pe lângă trimiterea unui mesaj Rusiei, motivul oficial a acestei mişcări este acela de a pedepsi veşnicul ţap ispăşitor pentru toate activitatea militară din regiune, şi anume grupul jihadist Statul Islamic. Washingtonul susţine că prezenţa militară intensificată vizează lupta împotriva Statului Islamic şi echilibrarea eforturilor militare extinse ruseşti. “Prezenţa a două grupuri de luptă în Marea Mediterană demonstrează angajamentul nostru pentru siguranţa şi securitatea regiunii”, conform declaraţiei EUCOM. “Aceste forţe sunt necesare pentru a susţine aliaţii şi partenerii europeni, pentru a descuraja potenţialele ameninţări şi sunt capabile să desfăşoare operaţiuni pentru a susţine misiunea anti-ISIL [sau Statul Islamic]”.
După cum a raportat Wall Street Journal, contraamiralul Bret Batchelder, ofiţerul cu cel mai înalt grad de pe portavion, a declarat reporterilor aflaţi recent în vizită la bordul acestuia că deplasarea “principalei nave” a Marinei SUA din Golf prin Canalul Suez este o mişcare ce urmăreşte să liniştească aliaţii NATO în privinţa angajamentului americanilor pentru menţinerea echilibrului puterii maritime în Mediterană. “Este o demonstraţie a capabilităţii. Asta este sigur. Cu siguranţă, vor exista persoane care se uită la aceste lucruri şi este vorba doar de o reprezentare grafică a ceea ce suntem capabili să facem”.
În timp SUA ar putea spera să îi “verifice” pe ruşi, toată această acţiune va fi văzută ca o nouă provocare de către Kremlin, ceea ce va afecta şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Washington. Conform website-ului Zero Hedge, este posibil ca Rusia să răspundă prompt prin desfăşurarea navelor sale de luptă în Mediterană, o mişcare similară cu cea din vara anului 2013, când largul coastei siriene a devenit o parcare pentru navele de luptă ruseşti, americane, europene şi chiar chineze.
Această evaluare a analiştilor s-a dovedit din nou a fi corectă şi, după cum raportează TASS, citând o sursă militar-diplomatică din Moscova, Rusia va răspunde la mutarea făcută de Marina SUA prin desfăşurarea propriului său portavion Amiral Kuzneţov în Siria, unde rolul său neoficial va fi acela de a contracara prezenţa maritimă americană în estul Mediteranei. Totuşi, justificarea oficială pentru trimiterea portavionului rusesc este aceeaşi ca a SUA: distrugerea grupului jihadist Statul Islamic, bineînţeles. Sursa din Moscova a precizat sâmbătă că portavionul Amiral Kuzneţov va lansa lovituri dintr-o zonă estică a Mării Mediterane în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017.
Statul Major rus a pregătit un plan pentru implicarea portavionului în lovituri asupra ţintelor terestre ale grupurilor teroriste din Siria, conform unei surse din Moscova, care a adăugat că portavionul va conduce “grupul permanent” al Marinei ruse în Mediterană. Acest lucru înseamnă că în orice moment vor exista cel puţin un portavion rusesc şi, în mod corespunzător, cel puţin unul sau mai multe portavioane americane.
Prin urmare, a mai susţinut sursa, în perioada toamnă-iarnă, loviturile vor fi date atât de echipajele localizate la baza Hmeymim cât şi de echipajele de pe portavion, pe baza unei coordonări strânse. Portavionul Amiral Kuzneţov, care va conduce grupul permanent al Marinei ruse în Mediterană, se va apropia de ţărmul sirian, astfel încât “avioanele aflate la bord să dispună de suficient combustibil pentru a-şi îndeplini sarcinile militare şi să se întoarcă [la baza lor]”, a susţinut sursa.
În timpul voiajului, a continuat sursa, Amiral Kuzneţov “va avea aproximativ 15 avioane de luptă Su-33 şi Mig-29K/KUB şi peste zece elicoptere Ka-52K, Ka-27 şi Ka-31”.
TASS a adăugat că nu are o confirmare oficială a acestei informaţii, deşi website-ul Zero Hedge se aşteaptă ca Moscova să confirme în scurt timp răspunsul său la comasarea forţelor maritime americane în regiune şi materializând avertizarea preşedintelui rus Vladimir Putin, va răspunde prompt la creşterea numărului de forţe NATO la graniţele Rusiei.