Sumbru şi îngrijorat, Benjamin Netanyahu avertizează că epidemia ar putea omorî zeci de milioane de oameni

Avertismente dure din partea premierului israelian
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Amir Levy/Getty Images)

Anunţând închiderea şcolilor la nivel naţional şi îndemnând la consolidarea unui guvern de unitate de urgenţă care să „salveze vieţile a zeci de mii de israelieni de la coronavirus", joi seara premierul Benjamin Netanyahu a prezentat o evaluare sumbră a potenţialelor consecinţe globale ale pandemiei, indicând că ar putea provoca zeci de milioane de victime dacă focarul nu va fi oprit, potrivit Times of Israel.

Netanyahu, care a instituit unele dintre cele mai stricte măsuri din lume pentru a încerca să împiedice răspândirea virusului Wuhan în Israel în ultimele zile şi săptămâni, a descris pandemia drept „un incident global şi naţional de care Israelul nu a mai avut parte niciodată”.

Ultima ameninţare cu care coronavirusul ar putea fi asemănat, a spus el, a fost gripa spaniolă, una dintre cele mai mortale epidemii din istoria umană, „care a făcut furori la nivel mondial” în 1918. „Zeci de milioane de oameni au murit din cauza ei”, a menţionat el. „Într-o perioadă în care populaţia era un sfert faţă de cea de azi.”

Nicio ţară de pe Pământ nu va fi imună la virus, care va avansa cu o viteză „ameţitoare”, iar un vaccin se află în cel mai bun caz la câteva luni distanţă, a avertizat el. Se răspândeşte lent la început, „dar apoi incredibil de rapid, deodată, într-o zi sau două”. Astfel s-a întâmplat în Italia, a subliniat acesta..

Temera lui Benjamin Netanyahu este că scenariul italian se va repeta în Spania.

Subliniind cunoştinţele sale ştiinţifice, Netanyahu a citat-o pe Angela Merkel pe care a descris-o "lucidă" şi "analitică". Cancelarul german a estimat că 60-70 la sută din populaţia ţării sale va fi infectată - aproximativ 50 de milioane de oameni. Având în vedere că rata de deces pentru virusul Wuhan este de 2-4% dintre cei infectaţi, a spus: „calculezi cifrele... asta înseamnă un număr foarte mare de morţi.”

Israelul, a afirmat Netanyahu - cu peste 100 de cazuri confirmate, dar, probabil, cu mult mai multe cazuri neraportate - se poate confrunta cu „un număr mare de morţi”, a spus el. „Deci trebuie să facem tot ce putem pentru a evita acest lucru”.

Pe măsură ce Netanyahu s-a adresat naţiunii, reglementările anunţate la începutul săptămânii au intrat în vigoare, impunând celor care intră în Israel - resortisanţi israelieni şi resortisanţi străini deopotrivă - să se auto-plaseze în carantină timp de 14 zile. Non-cetăţenii care nu pot demonstra că au un loc în care să stea în carantină, pur şi simplu nu mai au voie să intre.

Ca urmare, companiile aeriene internaţionale şi-au suspendat treptat rutele către şi dinspre Israel.

Miercuri seara, Netanyahu i-a îndemnat pe israelieni să nu dea mâna, să nu se îmbrăţişeze sau să se sărute, pentru a preveni răspândirea virusului.

Joi, Netanyahu a reluat tema, adăugând o nouă recomandare - de a păstra distanţa între oameni - în mod ideal, doi metri; minimum 1.

Prim-ministrul a încheiat discursul său sumbră cu avertismentul că există restricţii suplimentare, deoarece aceasta este o criză în evoluţie şi sunt luate decizii noi pe măsură ce apar aspecte noi.

Netanyahu a cerut formarea unui guvern de uniune naţională, care să ajute la administrarea stării de de urgenţă, asemănând provocările momentului cu cele din 1967, când Israelul s-a confruntat cu un atac iminent al forţelor combinate ale inamicilor săi arabi, iar politicienii rivali s-au unit înaintea Războiului de Şase Zile.