Sumbru şi îngrijorat, Benjamin Netanyahu avertizează că epidemia ar putea omorî zeci de milioane de oameni

Avertismente dure din partea premierului israelian
A.P.
13.03.2020

focus

alte articole

Benjamin Netanyahu (Amir Levy/Getty Images)
A.P.
13.03.2020

Anunţând închiderea şcolilor la nivel naţional şi îndemnând la consolidarea unui guvern de unitate de urgenţă care să „salveze vieţile a zeci de mii de israelieni de la coronavirus", joi seara premierul Benjamin Netanyahu a prezentat o evaluare sumbră a potenţialelor consecinţe globale ale pandemiei, indicând că ar putea provoca zeci de milioane de victime dacă focarul nu va fi oprit, potrivit Times of Israel.

Netanyahu, care a instituit unele dintre cele mai stricte măsuri din lume pentru a încerca să împiedice răspândirea virusului Wuhan în Israel în ultimele zile şi săptămâni, a descris pandemia drept „un incident global şi naţional de care Israelul nu a mai avut parte niciodată”.

Ultima ameninţare cu care coronavirusul ar putea fi asemănat, a spus el, a fost gripa spaniolă, una dintre cele mai mortale epidemii din istoria umană, „care a făcut furori la nivel mondial” în 1918. „Zeci de milioane de oameni au murit din cauza ei”, a menţionat el. „Într-o perioadă în care populaţia era un sfert faţă de cea de azi.”

Nicio ţară de pe Pământ nu va fi imună la virus, care va avansa cu o viteză „ameţitoare”, iar un vaccin se află în cel mai bun caz la câteva luni distanţă, a avertizat el. Se răspândeşte lent la început, „dar apoi incredibil de rapid, deodată, într-o zi sau două”. Astfel s-a întâmplat în Italia, a subliniat acesta..

Temera lui Benjamin Netanyahu este că scenariul italian se va repeta în Spania.

Subliniind cunoştinţele sale ştiinţifice, Netanyahu a citat-o pe Angela Merkel pe care a descris-o "lucidă" şi "analitică". Cancelarul german a estimat că 60-70 la sută din populaţia ţării sale va fi infectată - aproximativ 50 de milioane de oameni. Având în vedere că rata de deces pentru virusul Wuhan este de 2-4% dintre cei infectaţi, a spus: „calculezi cifrele... asta înseamnă un număr foarte mare de morţi.”

Israelul, a afirmat Netanyahu - cu peste 100 de cazuri confirmate, dar, probabil, cu mult mai multe cazuri neraportate - se poate confrunta cu „un număr mare de morţi”, a spus el. „Deci trebuie să facem tot ce putem pentru a evita acest lucru”.

Pe măsură ce Netanyahu s-a adresat naţiunii, reglementările anunţate la începutul săptămânii au intrat în vigoare, impunând celor care intră în Israel - resortisanţi israelieni şi resortisanţi străini deopotrivă - să se auto-plaseze în carantină timp de 14 zile. Non-cetăţenii care nu pot demonstra că au un loc în care să stea în carantină, pur şi simplu nu mai au voie să intre.

Ca urmare, companiile aeriene internaţionale şi-au suspendat treptat rutele către şi dinspre Israel.

Miercuri seara, Netanyahu i-a îndemnat pe israelieni să nu dea mâna, să nu se îmbrăţişeze sau să se sărute, pentru a preveni răspândirea virusului.

Joi, Netanyahu a reluat tema, adăugând o nouă recomandare - de a păstra distanţa între oameni - în mod ideal, doi metri; minimum 1.

Prim-ministrul a încheiat discursul său sumbră cu avertismentul că există restricţii suplimentare, deoarece aceasta este o criză în evoluţie şi sunt luate decizii noi pe măsură ce apar aspecte noi.

Netanyahu a cerut formarea unui guvern de uniune naţională, care să ajute la administrarea stării de de urgenţă, asemănând provocările momentului cu cele din 1967, când Israelul s-a confruntat cu un atac iminent al forţelor combinate ale inamicilor săi arabi, iar politicienii rivali s-au unit înaintea Războiului de Şase Zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor