BCE oferă stimul pentru Europa, dar nu umblă la rate. Pieţele cad cu 10%

Christine Lagarde
Christine Lagarde (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / GettyImages)

Banca Centrală Europeană a lansat joi încă un pachet de stimulare pentru a ajuta la combaterea efectelor pandemiei de virus Wuhan, dar a aruncat mingea în partea guvernelor, care ar trebui să facă mai mult pentru stimularea fiscală.

Anunţul făcut de Christine Lagarde a generat haos suplimentar pe pieţele financiare.

Avizând că Europa se confruntă cu un „şoc major” care perturbă viaţa socială şi economia, şefa BCE Christine Lagarde a oferit o serie de facilităţi de lichiditate destinate întreprinderilor, care probabil vor fi lovite sever de coronavirus, cu speranţa atenuării unei crize care ar putea cufunda zona euro în recesiune.

Dar spre deosebire de organizaţiile omoloage din SUA şi Marea Britanie, BCE a menţinut ratele dobânzilor neschimbate, iar sursele apropiate discuţiilor interne au spus că nu a fost propusă o reducere joi.

În schimb Lagarde a arătat cu degetul către guvernele din zona euro, care au încetinit măsurile pentru creşterea cheltuielilor şi a zguduit pieţele, semnalând că nu este sarcina BCE să lupte cu majorarea recentă a costurilor de împrumut ale unor membri slabi ai zonei euro.

"Vă voi spune ce mă îngrijorează: complacerea şi lentoarea procesului care va fi înfăţişată de autorităţile fiscale din zona euro", a spus Lagarde într-o conferinţă de presă.

„Nu cred că cineva ar trebui să se aştepte ca vreo banca centrală să fie în prima linie de răspuns. Este o problemă fiscală, în primul rând", a adăugat ea.

Ca parte a măsurilor sale, BCE va oferi băncilor împrumuturi cu o rată de -0,75%, sub rata de depozit de -0,5% şi deci în esenţă un rabat, şi va creşte achiziţiile de obligaţiuni cu 120 de miliarde de euro în acest an, cu accent pe datoriile corporative.

Dar investitorii care au pariat că BCE ar putea reduce ratele cu cel puţin 10 bps au fost dezamăgiţi.

Anunţul făcut de Lagarde a agravat, de asemenea, vânzările, spunând că nu este sarcina BCE să rezolve diferenţele dintre costurile împrumutului oferit de diferiţi membri.

Ea a încercat să revină asupra acestor comentarii într-un interviu CNBC, ulterior spunând că BCE s-a angajat să evite orice fragmentare, deoarece aceasta îi împiedica activitatea.

Dar efectul fusese deja făcut. Diferenţa dintre obligaţiunile germane şi italiene de 10 ani a crescut până la cel mai înalt nivel din ultimele 8 luni.

Acţiunile au scăzut cu 11% până la sfârşitul zilei. Băncile. SX7E fiind în scădere cu peste 15%, iar evoluţiile pieţelor amintind de criza financiară din 2008.

Moneda euro a slăbit brusc, o uşurare pentru BCE, deoarece un euro mai puternic ar reduce şi mai mult inflaţia, care este deja sub presiune după scăderea preţurilor petrolului.

Lagarde, care a încurajat personalul BCE să lucreze de acasă dacă doreşte, a avertizat în mod repetat guvernele că nerespectarea evoluţiei rapide a virusului poate duce la calamitate.

Şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi, la Bruxelles, că Bruxelles-ul lucrează la răspunsuri, inclusiv un „pachet pentru promovarea economiei UE”.

Mulţi economişti se aşteaptă ca Germania, motorul economiei europene, să intre în recesiune în prima jumătate a anului 2020 şi unii prezic o evoluţie similară pentru întregul bloc.