Netanyahu revendică victoria în alegerile din Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Premierul Benjamin Netanyahu se pregăteşte să revendice victoria în alegerile din Israel, a declarat un purtător de cuvânt al partidului său, după ce exit-poll-urile au arătat doar un loc diferenţă până la obţinerea unei majorităţi în parlament.

O victorie a lui Netanyahu, după două runde de alegeri neconcludente în aprilie şi septembrie, ar fi o mărturie a durabilităţii politice a celui mai longeviv lider din Israel, care a luptat în ultima campanie sub ameninţarea unui proces de corupţie.

Netanyahu a promis că va anexa după alegeri aşezările evreieşti din Cisiordania ocupată şi Valea Iordanului, potrivit unui plan de pace prezentat de preşedintele american Donald Trump şi criticat vehement de lumea arabă.

Cele trei canale de televiziune principale ale Israelului au afirmat că Likud ar obţine 60 dintre cele 120 de locuri ale parlamentului.

În timpul campaniei, partidele de dreapta şi religioase s-au angajat să se alăture unui guvern de coaliţie condus de Likud. Dar, dacă într-adevăr formaţiunea va obţine 60 de locuri, după rezultatele efective de marţi, Netanyahu ar trebui totuşi să obţină sprijinul a cel puţin încă unui parlamentar pentru a forma o coaliţie.

Nu a existat nici o reacţie imediată din partea principalului contracandidat al lui Netanyahu, fostul şef al forţelor armate, Benny Ganz, susţinut de Partidul albastru-alb, de centru.

Sondajele au arătat că Likud va ocupa între 36 şi 37 de locuri şi Albastru-Alb 32 sau 33, o diferenţă care ar face mult mai greu ca Ganz să găsească un mod de a forma o coaliţie de guvernare.

Netanyahu a făcut o campanie punând securitatea Israelului pe primul plan proiectând imaginea unui om puternic, sprijinindu-se pe mandatele anterioare şi luând avantaj datorită incertitudinii în care se află Orientul Mijlociu.

Netanyahu este acuzat de mită şi abuz de putere, primul său proces urmând să înceapă pe 17 martie. Netanyahu neagă orice faptă ilegală.

În timpul campaniei, Ganz l-a numit pe Netanyahu „inculpat” şi l-a acuzat că a căutat să păstreze puterea pentru a promova o legislaţie care ar împiedica autorităţile să îl trimită în faţa Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe