"Pregătiţi-vă de impact"- Undele de şoc ale Chinei lovesc Europa, volumul mărfurilor în cădere cu 40%

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Cel mai grav scenariu privitor la rezultatele pe care le poate produce epidemia de virus Wuhan a început să se deruleze în porturile germane, unde volumul afectat al traficului de marfă cu China ar putea împinge cea mai mare economie a Europei în recesiune.

În ultimele trei săptămâni, pieţele globale au fost obsedate de paralizia economică care se răspândeşte rapid în Asia, Europa şi America. Şocul economic combinat cu focarul viral au declanşat un moment de panică pentru investitori, care mai întâi vând şi apoi întreabă, pe fondul apariţiei, la orizont, a unei recesiuni economice.

Portul Hamburg, cel mai mare hub comercial din Germania, a raportat o cădere de 40% a volumului mărfurilor pentru luna februarie. Scăderea este din cauza unei combinaţii între festivităţile şi vacanţa de Anul Nou Chinezesc şi debutul şocurilor economice declanşate de virusul Wuhan care a prăbuşit două treimi din economia Chinei.

Axel Mattern, CEO pentru marketing al portului Hamburg, a declarat pentru Reuters că porturile germane continuă să reducă volumul mărfurilor în zilele şi săptămânile următoare. Cauza ar fi colapsul economiei chineze produs de epidemia de virus Wuhan şi faptul că în aceste momente, reverberaţiile produse în lanţurile de aprovizionare încep să afecteze întreaga lume.

"În prezent ne pregătim de impact. Ne va lovi cu toată forţa de la jumătatea lunii martie", a afirmat Mattern, adăugând că "întregul lanţ de aprovizionare a fost aruncat în aer... aşteptăm ca numărul containerelor să scadă brusc din cauza epidemiei de virus Wuhan“.

Tulburător este faptul că cel puţin un sfert din volumele comerciale din Hamburg în 2019 au provenit din China. Acest lucru ar putea sugera că economia Germaniei este extrem de expusă şocurilor economiilor străine şi are mecanisme de amortizare limitate care nu pot aplana efectele.

„Această perioadă de încetinire [Anul Nou Chinezesc, n.r.] a fost extinsă acum din cauza coronavirusului - şi nu putem estima niciun termen limită. Nimeni nu poate spune cât va dura această fază”, a afirmat Mattern.

Se estimează că şocul lanţurilor de comerţ şi aprovizionare va împinge Germania în recesiune pentru prima jumătate a anului, astfel încât cancelarul Angela Merkel rămâne cu mai puţine opţiuni pentru a stimula economia.

Merkel a semnalat că este „deschisă” sugestiilor de suspendare a „regulii de deficit zero” pe care o menţine Germania pentru a consolida lupta împotriva coronavirusului.

Criza economică generată de virusul Wuhan se dovedeşte unul dintre cele mai mari şocuri din ultimele zeci de ani, care loveşte frontal economia globală.

Săptămâna trecută portul Los Angeles, cel mai aglomerat port maritim, nu numai din SUA, ci în întreaga emisferă occidentală, a fost şi el lovit substanţial de scăderea volumelor de marfă din China.

"De la faţa locului din Shanghai auzim că există primele semne de normalizare. În Shanghai, peste 50% dintre angajaţi merg acum la muncă. Dar, din nou, acest lucru arată, că suntem încă departe de normal şi de „business as usual”".

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat că şocul va lovi sectorul industrial german în următoarele săptămâni.

Gigantul maritim Maersk a avertizat luna trecută că fluxurile de containere din întreaga lume vor fi frânate în prima jumătate.

"Întrucât fabricile din China sunt închise o perioadă mai mare decât de obicei ca urmare a Anului Nou Chinezesc şi a epidemiei de virus Wuhan, ne aşteptăm la un început de an slab", a avertizat Maersk.

Reuters a remarcat că scăderea volumului comercial dintre China şi Germania a dus la o penurie de containere în ţară.

"Tocmai am vorbit cu un client important din zona metropolitană a oraşului Hamburg. Pur şi simplu nu mai pot face rost de containere", a spus Mattern. "Dacă doriţi în prezent să expediaţi un container, trebuie să vă aşteptaţi la preţuri mai mari".

Duisburg, cel mai mare port interior al Europei, a avertizat că volumele feroviare din China au fost reduse şi probabil vor rămâne aşa în prima jumătate a anului.

În concluzie, şocul coronavirusului din Wuhan a ajuns după o lună în Europa şi ar putea să lovească în baza industrială a Germaniei săptămâna aceasta, dacă nu în următoarea.

Toate acestea sugerează că cea mai mare economie a Europei va fi lovită de şocuri duble - unul fiind cel industrial din China, celălalt fiind un şoc al cererii în sectorul de servicii, apărut după ce milioane de oameni din Europa au început să evite zonele publice, deoarece cazurile de virus Wuhan şi decesele lovesc ţările din blocul european.

Europa este noua Chină: economia sa urmează să se prăbuşească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii