Câştigul electoral al lui Netanyahu se subţiază, ridicând probabilitatea unei alte runde de alegeri

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Israelul se apropie de un alt impas politic, după ce rezultatele aproape complete au indicat că premierul Benjamin Netanyahu nu a reuşit să asigure o majoritate clară pentru formarea unui bloc de dreapta în Parlament, în ciuda afirmaţiilor sale privind obţinerea victoriei în ultimele alegeri.

Cu un procent de 99% dintre voturile numărate, partidul Likud al lui Netanyahu a preluat 35 dintre cele 120 de locuri ale Parlamentului, în scădere de la cele 36 proiectate iniţial după alegerile de luni. Contracandidatul său centrist, Benny Ganz, a luat 32 de locuri pentru partidul său Albastru-Alb.

Premierii israelieni au nevoie, în general, de o coaliţie care să controleze 61 de locuri pentru ca guvernele lor să supravieţuiască.

Concluzia de miercuri a sugerat că, în cazul Likud, coaliţia pe care ar putea să o formeze Netanyahu ar putea acum să se aştepte să obţină doar 58.

Ganz, general în retragere, nu pare nici el mai aproape de a încheia o coaliţie, având în vedere diferenţele ideologice cu formaţiunile apropiate de Netanyahu, care includ formaţiunea de extremă dreapta condusă de Avigdor Lieberman.

Rezultatul de miercuri ar putea însemna un nou tur de scrutin - al patrulea din ultimul an - şi prelungirea crizei politice a Israelului într-un moment foarte dificil în ceea ce priveşte tensiunile regionale.

Netanyahu s-a confruntat cu cereri de a demisiona, inclusiv din interiorul partidului Likud. Acest lucru ar permite relansarea luptei electorale înaintea procesului intentat premierului, pentru abuz de putere şi trafic de influenţă.

Lista Comună, o grupare de partide arabe care reprezintă 21% din minoritatea arabă a Israelului şi care a urcat la alegerile de luni cu un număr de 15 locuri proiectate, a declarat că va coopera cu partidul Albastru - Alb.