Sudanul permite Rusiei să deschidă o bază navală în Marea Roşie, în apropierea Canalului Suez

Ali Yusuf Sharif şi Serghei Lavrov (POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
13.02.2025

Un acord semnat cu ani în urmă pentru crearea unei baze navale ruseşti în Sudan rămâne pe masă în urma discuţiilor de la Moscova, a declarat miercuri ministrul sudanez de Externe, Ali Yusef Sharif, într-un interviu acordat Russia Today, citată de Reuters.

O astfel de înţelegere a fost discutată de mai multi ani, de la semnarea unui acord în timpul fostului preşedinte Omar al-Bashir. Generalii armatei care l-au răsturnat în 2019 au declarat ulterior că planul era în curs de revizuire, iar o bază nu s-a materializat niciodată.

„În cadrul întâlnirii noastre nu am negociat acordul ... a existat un acord semnat şi nu există niciun dezacord”, a declarat el, spunând că, la fel ca înainte, tot ceea ce rămâne este problema ratificării.

„Nu există obstacole, suntem complet de acord”, a declarat Sharif mai devreme, când a fost întrebat despre acord, în urma discuţiilor cu omologul rus Serghei Lavrov.

El nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la plan.

Rusia a cultivat legături cu ambele părţi implicate în războiul civil din Sudan, care durează de aproape doi ani, iar în ultimele luni oficiali ruşi au vizitat capitala de război a armatei, Port Sudan.

Anul trecut, un general sudanez de rang înalt a declarat că Rusia a cerut o staţie de alimentare cu combustibil la Marea Roşie în schimbul armelor şi muniţiilor.

Sharif a afirmat că o astfel de staţie nu reprezintă o ameninţare pentru nicio altă ţară sau pentru suveranitatea Sudanului, luând ca exemplu Djibouti din apropiere, care găzduieşte mai multe baze străine

O astfel de staţie ar fi benefică pentru Rusia, în special după ce căderea regimului Assad din Siria a pus sub semnul întrebării baze-cheie din această ţară.

Războiul din Sudan a atras multiple influenţe regionale şi globale concurente, în parte datorită coastei sale largi la Marea Roşie, precum şi a resurselor de aur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor