SUA va ajuta Polonia, Ucraina, să se deconecteze de gazul rusesc

Andrei Popescu
01.09.2019

alte articole

Conducte încărcate în Sassnitz, Germania (Carsten Koall/Getty Images)
Andrei Popescu
01.09.2019

Statele Unite, Polonia şi Ucraina au convenit sâmbătă să consolideze cooperarea în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în regiunea care încă se bazează pe Rusia.

"Ajutăm Polonia să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc", a declarat secretarul american pentru Energie, Rick Perry, la o conferinţă de presă la Varşovia, după întâlnirea cu oficiali din Polonia şi Ucraina.

Oficialul Guvernului polonez responsabil pentru infrastructură energetică, Piotr Naimski, a declarat că Polonia, care a crescut achiziţiile de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite în ultimii ani, ar putea trimite 6 miliarde de metri cubi de gaz în Ucraina începând cu 2021, comparativ cu capacitatea actuală de 1,5 miliarde metri cubi.

"Vom depune toate eforturile pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz în Ucraina, care acum depinde complet de livrările ruseşti", a spus Naimski la aceeaşi conferinţă.

Perry, Naimski şi Oleksandr Daniliuk, secretarul Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale al Ucrainei, au semnat un memorandum pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze în regiune prin intermediul aprovizionării cu GNL din SUA prin infrastructura Poloniei şi Ucrainei, care trebuie extinsă.

Având o politică pe care o numeşte dominant energetică, Administraţia preşedintelui Donald Trump, care şi-a anulat călătoria la Varşovia la începutul acestei săptămâni, încearcă să reducă reglementările interne privind producţia de energie pentru a stimula exporturile de petrol şi gaze către aliaţi şi parteneri comerciali.

Trump încearcă să acorde Europei surse alternative de gaz la varianta obţinută prin conducte din Rusia, care este în general mai ieftin decât GNL din Statele Unite, dar nu întotdeauna de încredere, deoarece Rusia a ameninţat cu oprirea livrărilor către Ucraina şi părţi din Europa în timpul disputelor comerciale sau politice.

Peste o treime din exporturile de gaze din Rusia către Uniunea Europeană traversează Ucraina, care în mod tradiţional utilizează o parte din gazul pompat de Rusia consumatorilor europeni pentru propriile nevoi din regiunile estice şi centrale.

Însă acordul de tranzit urmează să expire în ianuarie, iar autorităţile ucrainene sunt îngrijorate de faptul că Moscova ar putea opri aprovizionarea cu gaze prin Ucraina, lăsând unele regiuni fără gaz pe timp de iarnă.

Polonia, care este considerată unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului în Europa, cumpără încă cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă din Rusia.

Varşovia a făcut pasi pentru a reduce această dependenţă după 2022, când acordul său pe termen lung privind aprovizionarea cu gaz de la Gazprom (GAZP.MM ) expiră.

Importurile poloneze de GNL, inclusiv din S.U.A., prin terminalul de la Swinoujscie, Marea Baltică au crescut semnificativ în ultimii ani, ca parte a unui plan mai larg de reducere a dependenţei de aprovizionarea din Rusia.

Pe de altă parte, România, prin Guvernul Dăncilă, care a dat ordonanţa 114, a redus ponderea companiilor româneşti producătoare de gaz, crescând masiv dependenţa de gazele importate din Rusia, o măsură neaşteptată şi fără vreun suport economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor