Vicepreşedintele SUA critică Germania pentru cheltuielile militare şi Nord Stream 2

Vicepreşedintele american Mike Pence (Ethan Miller/Getty Images)
Andrei Popescu
04.04.2019

Vicepreşedintele american Mike Pence a transformat cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării alianţei militare NATO într-un atac la adresa Germaniei, criticând cea mai mare economie a Europei pentru refuzul acesteia de a-şi mări sumele destinate apărării la pragul de 2% din PIB şi pentru perseverenţa de a construi un gazoduct ruso-european pe sub mare.

Pence a criticat şi alţi membri ai NATO pentru eşecul de a atinge pragul de 2% asupra căruia aliaţii au căzut de acord în 2014. Adresându-se ambasadorilor, miniştrilor de externe şi susţinătorilor din statele membre ale alianţei, vicepreşedintele american a afirmat că Berlinul trebuie să facă mai mult pentru a-şi mări sumele destinate apărării la 1,5% din PIB până în 2014.

El a adăugat că statele membre au promis ca, împreună, să aloce 100 miliarde de dolari până la sfârşitul anului următor şi să ajungă la pragul de 2% din PIB până în 2024.

“Totuşi, rămân în urmă prea mulţi membri şi, după cum cunoaştem, Germania este lidera lor”, a adăugat el, susţinând că Berlinul “a beneficiat timp de generaţii de protecţia pe care SUA a oferit-o Europei”.

De asemenea, el a precizat că un raport anual prezentat Parlamentului german cu privire la situaţia forţelor armate ale Germaniei a dezvăluit “deficienţe evidente în starea de pregătire a armatei germane”.

Totuşi, bugetul militar al Germaniei nu a fost singurul punct al criticilor lui Pence, el reînnoind criticile preşedintelui american Donald Trump cu privire la faptul că Berlinul construieşte gazoductul Nord Stream 2 împreună cu Rusia şi a susţinut că, în cazul în care germanii vor continua cu acest plan, economia statului UE “ar putea deveni captivă Rusiei”.

“Este pur şi simplu inacceptabil ca cea mai mare economie a Europei să continue să ignore ameninţarea agresiunii ruseşti şi să îşi neglijeze propria apărare şi apărarea noastră comună”, a susţinut Pence.

Înaintea summitului din Washington din 4 aprilie, care celebrează cea de-a 70-a aniversare a alianţei, Trump a criticat la rândul său Germania pentru bugetul destinat apărării. Discutând cu secretarul general al NATO, liderul american a declarat marţi că “Germania nu îşi plăteşte cota în mod corect”.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a respins ulterior criticile, afirmând că eforturile de creştere a bugetului de apărare sunt dezbătute în ţară.

Dar recent, Trump a afirmat că ar fi bucuros dacă membrii NATO ar plăti mai mult de 2% din PIB pentru apărare – o schimbare faţă de discursul său din 2018 când le-a spus liderilor alianţei să îşi mărească cheltuielile cu apărarea la 4% din PIB, adăugând că SUA alocă pentru NATO 4,3% din PIB.

În plus, la un moment dat, preşedintele american chiar a pus sub semnul întrebării relevanţa blocului din perioada Războiului Rece, numindu-l “învechit” şi “nedrept” faţă de Washington. În timp ce SUA a cheltuit aproape 700 de miliarde de dolari pentru apărare în 2018, toţi aliaţii europeni din NATO au alocat împreună doar 280 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor