Gazoductul Nord Stream 2 în pericol. Candidat PPE la funcţia lui Juncker promite blocarea lui

Manfred Weber
Manfred Weber (Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)

Manfred Weber, un candidat cu mai şanse să preia şefia Comisiei Europene şi lider al grupului Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul UE, a promis că va bloca controversatul gazoduct rusesc Nord Stream 2, în cazul în care va prelua funcţia lui Jean-Claude Juncker.

Prin adoptarea acestei poziţii, Weber se va afla la antipozi faţă de cancelarul german Angela Merkel, care şi-a exprimat suportul pentru gazoductul dintre Rusia şi Germania. Europarlamentarul german a declarat că proiectul respectiv, care ocoleşte în mod deliberat Polonia şi Ucraina, nu este în interesul Uniunii Europene. Nord Stream 2 este al doilea gazoduct din Marea Baltică între Rusia şi Germania. Este finanţat de compania rusă de stat Gazprom, care va plăti jumătate din factura proiectului în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de euro, restul fiind suportat de cinci companii energetice europene, potrivit Express.co.uk.

Weber a declarat: “Sunt împotriva acestui proiect, care nu este în interesul Uniunii Europene. În calitate de şef al Comisiei Europene, aş folosi toate măsurile legale posibile pentru a împiedica [construirea gazoductului] Nord Stream 2”.

Referitor la potenţiala rivalitate cu Merkel privind gazoductul, Weber a adăugat: “Nu sunt candidatul german pentru funcţia de şef al Comisiei Europene, ci un candidat al Partidului Popular European”.

Merkel a fost forţată să participe la discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a se asigura că gazoductul primeşte undă verde din partea Europei.

Parisul se opune proiectului deoarece se teme că Europa va deveni prea dependentă de gazul rusesc.

“În ceea ce priveşte directiva pentru gaz, am ajuns la un acord şi acest lucru a fost posibil deoarece Germania şi Franţa au conlucrat îndeaproape”, a declarat Merkel reporterilor în luna februarie.

Dar nu doar Parisul se opune construirii gazoductului. Danemarca a cerut evaluarea impactului asupra mediului în cazul unei a treia potenţiale rute a gazoductului prin apele daneze.

Nord Stream 2 are în curs de procesare două cereri de autorizare la autorităţile daneze, însă agenţia de energie a ţării a cerut să fie evaluată a treia rută.

Cea de-a treia rută va trece prin zona economică exclusivă a Danemarcei, la sud de Insula Bornholm.

Finlanda, Suedia, Germania şi Rusia au aprobat construirea gazoductului.

În 2017, Danemarca a adoptat o lege care i-ar putea permite să interzică trecerea gazoductului prin apele sale teritoriale din motive de securitate.

Deşi nu ar rezulta în deraierea întregului proiect, gazoductul s-ar confrunta cu o redirecţionare majoră în cazul oricărei interdicţii.