Legi adoptate de PSD au stârnit preocupare în SUA. Iohannis, declaraţii despre aşteptările Administraţiei Trump
alte articole
Administraţia Trump şi-a exprimat preocuparea faţă de modificările legislative operate de PSD în materie fiscală, respectiv faţă de legea offshore şi OUG, a declarat preşedintele Iohannis, potrivit căruia subiectul a fost adus în discuţiile purtate cu preşedintele SUA, însă într-o notă optimistă.
Discuţiile între Iohannis şi Trump ar fi vizat şi subiectul Exxon (gigantul despre care presa a scris că s-ar putea retrage din proiectul Mării Negre pe fundalul modificărilor la OUG 114 şi legea offshore) precum şi Nord Stream 2. De altfel, subiectul acestui gazoduct construit de Gazprom apare şi în declaraţia comună semnată de cei doi preşedinţi.
Redăm întrebările presei şi răspunsurile preşedintelui Iohannis pe acest subiect:
"Jurnalist: Domnule Preşedinte, există vreun motiv de nemulţumire a Administraţiei Trump faţă de modificările legislative operate de PSD în domeniul fiscal, şi aici mă refer la legea off-shore şi la Ordonanţa de urgenţă 114 sau, dimpotrivă, Preşedintele Donald Trump v-a asigurat că investiţiile strategice americane vor continua în Marea Neagră?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea ca această legislaţie să fie ameliorată, pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza.
Jurnalist: Informaţiile apărute, că Exxon, un gigant american important, s-ar retrage din proiectul Mării Negre sunt, din informaţiile pe care le aveţi dumneavoastră, din cauza modificărilor făcute la această Ordonanţă 114 şi la legea off-shore?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu vreau să fac speculaţii, însă această chestiune a fost adusă în discuţie şi eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare.
Jurnalist: A fost adusă în discuţie la întâlnirea de astăzi cu Preşedintele Trump?
Jurnalist: Domnule Preşedinte, eu voiam să vă întreb dacă, în discuţia referitoare la criza gazelor din Europa, Preşedintele Trump a avansat vreo soluţie. Ştiu că în discuţiile pe care le-a avut cu omologii din Germania sau Polonia a venit cu soluţii alternative la această problemă.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Preşedintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important şi pentru noi, evident, dar şi tehnologia nucleară civilă este în atenţia noastră comună şi sperăm să se găsească soluţii bune, importante, pentru România, care, cu siguranţă, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune.
Jurnalist: Şi aş mai avea o întrebare. În Declaraţia Comună pe care aţi adoptat-o se vorbeşte pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeţi că, pe plan european, s-ar putea să fie unele ţări care fie nemulţumite de această atitudine a României?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 şi am rămas consecvent poziţiei iniţiale.
Jurnalist: Domnule Preşedinte, pe problema gazelor din Marea Neagră, mai concret pe legea off-shore, ce v-a propus domnul Preşedinte Trump? Poate să li se permită companiilor care vor exploata acolo să exporte mai mult gaze către Europa de Vest?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni le va clarifica, cu siguranţă, Guvernul României, în discuţii ulterioare cu companiile interesate. Noi, între Preşedinţi, nu analizăm articole de lege, ci numai principiul. Şi suntem amândoi de părere că România are un potenţial foarte bun şi atractivitatea României trebuie să fie crescută printr-o legislaţie cinstită, dar favorabilă pentru investitori, printr-o legislaţie care redevine predictibilă, fiindcă şi-a pierdut un pic această predictibilitate, şi atunci lucrurile, sigur, vor fi foarte interesante."