Turcia îşi reafirmă pretenţiile pentru ţiţeiul şi gazul găsite în Cipru
alte articole
Turcia va continua să exploreze petrolul şi gazele din apele Mediteranei de Est aflate în jurul Ciprului în zone disputate de Ankara şi „niciun proiect nu poate fi realizat dacă Turcia şi Republica Turcă a Ciprului de Nord nu sunt implicate”, a declarat preşedintele Recep Erdogan, citat de media cipriotă.
„Vom apăra în continuare drepturile ciprioţilor turci cu aceeaşi dăruire”, a spus Erdogan în urma unei întâlniri cu şeful turcilor ciprioţi.
Turcia, singura ţară care recunoaşte guvernul cipriot din nordul Turciei şi nu are relaţii diplomatice cu guvernul recunoscut internaţional al Ciprului, care este membru al UE, susţine că o parte din zona offshore a Ciprului este sub jurisdicţia ciprioţilor turci sau a Turciei şi că aceştia au dreptul la o parte a potenţialelor resurse de petrol şi gaze din zonă.
Turcia nu recunoaşte nici acordurile semnate de Cipru cu alte ţări din Mediterana cu privire la zonele maritime exclusive.
Luna trecută, tensiunile dintre Turcia şi Grecia legate de drepturile de foraj din Cipru au crescut din nou atunci când noul guvern de la Atena a declarat că Turcia subminează securitatea Mediteranei de Est din cauza operaţiunilor sale de foraj în largul ţărmului cipriot.
Un şir de descoperiri ale unor zăcăminte de gaze naturale în apele din jurul Ciprului au transformat insula divizată într-unul dintre noile puncte fierbinţi din Mediterana, datorita cantităţilor importante de gaz. Zona este adiacentă Egiptului şi Israelului.
Recent, insula a acceptat crearea unui consorţiu care implică firmele Eni şi Total, care să exploreze gaze într-o nouă parte a zonei sale economice exclusive.
Poziţia puternică a Turciei cu privire la problema petrolului şi a gazului cipriot sugerează că tensiunile interne din Cipru vor continua.