SUA şi Ucraina vor desfăşura un zbor de observare deasupra Rusiei în baza Open Skies
alte articole
Inspectorii din SUA şi Ucraina vor desfăşura în această săptămână un zbor de observare deasupra Rusiei şi Republicii Belarus în baza Tratatului privind Spaţiile Aeriene Deschise, a anunţat duminică Serghei Ryzhkov, şeful Centrului Naţional Rusesc pentru Reducerea Riscurilor Nucleare.
Zborul, care va avea loc în perioada 30 martie - 4 aprilie, se va desfăşura cu ajutorul unui avion american de observare Boeing OC-135B, a raportat agenţia de ştiri RIA Novosti, adăugând că aeronava nu va fi echipată cu niciun fel de arme dar că va dispune de tehnologie de observare aprobată pe plan internaţional, susţine Internaţional Business Times.
“În baza Tratatului internaţional al Spaţiilor Aeriene Deschise, o misiune americană, cu participarea reprezentanţilor ucraineni, plănuieşte să desfăşoare un zbor de observare deasupra teritoriului unui grup de state participante – Republica Belarus şi Federaţia Rusă”, a declarat Ryzhkov pentru RIA Novosti.
Conform Departamentului de Stat american, Tratatul permite fiecărei din cele 34 de ţări participante să desfăşoare zboruri de observare deasupra teritoriilor celorlalte state pentru a colecta informaţii, prin fotografiere aeriană, asupra forţelor şi activităţilor militare de interes.
Tratatul privind Spaţiile Aeriene Deschise, care a fost semnat în martie 1992 la Helsinki, a intrat în vigoare în 1 ianuarie 2002. Rusia a ratificat acest tratat în 26 mai 2001.
Această “colaborare” între Rusia şi Statele Unite, are loc la câteva zile după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o rezoluţie prin care cere guvernului să ofere ajutor militar Ucrainei, în condiţiile în care conflictul cu rebelii pro-ruşi continuă în regiunea estică a ţării, chiar dacă la un nivel mult mai redus, conform Internaţional Business Times.
Totuşi, preşedintele american Barack Obama s-a opus pe moment furnizării de arme letale către Ucraina, considerând că astfel de arme vor duce doar la o intensificare a agresiunii din partea Rusiei, care a fost acuzată de Occident că susţine paramilitarii din regiunile separatiste est ucrainene.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.