Şeful NATO respinge acuzaţiile Moscovei că Vestul urmăreşte să destabilizeze Rusia

Şeful NATO respinge cele mai recente acuzaţii din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că încearcă să îi submineze conducerea şi să destabilizeze Rusia.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. (Johannes Simon/Getty Images)
Andrei Popescu
27.03.2015

Şeful NATO respinge cele mai recente acuzaţii din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că încearcă să îi submineze conducerea şi să destabilizeze Rusia.

“Este doar un alt exemplu al tipului de propagandă pe care Rusia îl desfăşoară în mai multe cadre”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pentru VOA News în timpul vizitei sale de câteva zile la Washington.

Stoltenberg a afirmat că NATO nu face altceva decât să răspundă la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina. “Luăm aceste măsuri într-o manieră defensivă şi proporţionată, în deplină conformitate cu obligaţiile noastre internaţionale”, a declarat el.

Secretarul general al NATO a mai criticat Rusia pentru ceea ce el susţine a fi un tipar al desfăşurării de exerciţii militare neaşteptate, amplificând astfel tensiunile de pe cuprinsul Europei.

De asemenea, Stoltenberg a cerut Rusiei să detensioneze situaţia din Ucraina prin respectarea obligaţiilor sale prevăzute în acordul de pace semnat în luna februarie la Minsk. Stoltenberg a insistat că acest acord este în continuare, în ciuda numeroaselor sale încălcări, “cea mai bună modalitate pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul” din Ucraina.

În plus, un oficial militar al NATO a declarat pentru VOA în această săptămână că trupele ruse, incluzând forţele speciale, continuă să opereze în estul Ucrainei.

Oficialul a declarat că în ultimele câteva luni Rusia “a furnizat separatiştilor pro-ruşi peste 1.000 de arme grele”, incluzând tancuri, vehicule blindate, sisteme de rachete, rachete sol-aer şi piese de artilerie.

Stoltenberg se află la Washington în mare parte pentru Seminarul de Transformare al NATO, o şedinţă anuală care aduce la un loc conducerea organizaţiei, alături de experţi şi oficiali de top din ţara gazdă.

Dar spre marea supriză a analiştilor, liderul american Barack Obama a evitat să se întâlnească cu Stoltenberg de această dată, generând astfel o ipoteză deloc dorită în aceste momente: relaţia dintre SUA şi europenii din NATO este pe butuci.

“Administraţia Bush a ţinut cu dinţii de o regulă: atunci când secretarul NATO vine în oraş, el va fi primit de preşedinte... tocmai pentru a nu-i submina autoritatea. Mi-este greu să cred că preşedintele Statelor Unite ale Americii nu a găsit timp să se întâlnească cu actualul secretar general al NATO, dat fiind faptul că această funcţie implică responsabilităţi imense”, a declarat Kurt Volker, fost reprezentant permanent al SUA în cadrul NATO atât sub preşedintele George W. Bush cât şi sub Obama.

Totuşi, după ce s-a întâlnit cu Susan Rice, consilier pentru securitatea naţională a SUA, secretarul general al NATO a declarat că preşedintele american i-a transmis o invitaţie pentru o întâlnire la Washington în luna mai a acestui an.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor