Camera Reprezentanţilor îi cere lui Obama să trimită arme letale Ucrainei


Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015.
Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Camera Reprezentanţilor a aprobat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care îi cere preşedintelui american Barack Obama să trimită arme letale Ucrainei pentru ca aceasta să îşi protejeze suveranitatea în lupta contra rebelilor separatişti susţinuţi de Rusia.

Rezoluţia a fost adoptată luni cu 348 de voturi pentru faţă de 48 contra şi arată presiunea care este aplicată pe administraţia Obama de a nu mai amâna acest pas, susţine Yahoo News.

Există un suport bipartizan în Congres pentru furnizarea de arme către forţele ucrainene care se luptă de aproape un an cu paramilitarii din estul Ucrainei după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Kievul şi aliaţii săi acuză Moscova de susţinere a rebelilor cu arme şi soldaţi, dar preşedintele rus Vladimir Putin neagă acest lucru.

Oficialii Departamentului de Stat american susţin că oficialii administraţiei Obama discută despre acordarea de ajutor letal Ucrainei dar că aşteaptă să vadă dacă acordul de pace încheiat în 12 februarie la Minsk va fi implementat în întregime.

Rezoluţia de luni îi cere lui Obama să ofere Ucrainei sisteme de arme defensive letale care ar dezvolta capacitatea Ucrainei de “a-şi apăra suveranitatea teritorială în faţa agresiunii neprovocate şi continue a Federaţiei Rusiei.”

De asemenea, după mai multe rapoarte privind încălcarea acordului de încetare a focului, Casa Albă a anunţat în această lună că livrează Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

În acelaşi timp, şeful Statului Major al armatei, Martin Dempsey, a susţinut în cadrul unei audieri în faţa Comisiei Forţelor Armate din Senat că este foarte necesară examinarea acordării de ajutor letal. Poziţia lui Dempsey este susţinută, printre alţii, şi de secretarul american al Apărării Ashton Carter, care a declarat în timpul audierii sale de confirmare că şi el “înclină” în această direcţie.

Speakerul Camerei, John Boehner, a descris votul ca un apel pentru acţiune şi a declarat că Congresul american susţine în mare parte sprijinul militar suplimentar pentru Ucraina.

“Fără o acţiune din partea acestei administraţii, agresiunea Rusiei va continua să rămână necontrolată”, a declarat Boehner după vot.

Rusia a criticat poziţia Statelor Unite în privinţa posibilei furnizări de arme letale către Ucraina, adăugând că acest pas va înrăutăţi criza din estul separatist ucrainean, precum şi situaţia deja foarte tensionată dintre Occident şi Kremlin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.