SUA se răzgândeşte: Rubio afirmă că Ucraina şi Europa vor face parte din negocierile de pace "reale"

Marco Rubio (Scott Olson / Getty Images via JTA)
Redacţia
17.02.2025

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat duminică, 16 februarie, că Ucraina şi Europa vor face parte din orice „negocieri reale” pentru a pune capăt războiului Moscovei, semnalând că discuţiile SUA cu Rusia din această săptămână au fost o şansă de a vedea cât de serios este preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la pace, transmite Reuters.

Cel mai înalt diplomat american a minimalizat îngrijorarea Europei de a fi exclusă de la discuţiile iniţiale dintre Rusia şi Statele Unite, care vor avea loc în Arabia Saudită în următoarele zile. Într-un interviu acordat CBS, Rubio a declarat că procesul de negociere încă nu a început cu adevărat şi că, dacă discuţiile avansează, ucrainenii şi alţi europeni vor fi implicaţi.

Duminică, mai devreme, Reuters a transmis că oficialii americani au înmânat oficialilor europeni un chestionar în care cereau, printre altele, câte trupe ar putea contribui la aplicarea unui acord de pace între Ucraina şi Rusia.

„Preşedintele Trump a vorbit cu Vladimir Putin săptămâna trecută, iar în cadrul acesteia, Vladimir Putin şi-a exprimat interesul pentru pace, iar preşedintele şi-a exprimat dorinţa de a vedea sfârşitul acestui conflict într-un mod care să fie durabil şi care să protejeze suveranitatea ucraineană”, a declarat Rubio la emisiunea «Meet the Press» de la CBS.

„Acum, evident, trebuie să fie urmat de acţiune, astfel încât următoarele câteva săptămâni şi zile vor determina dacă este serios sau nu. În cele din urmă, un apel telefonic nu face pace.”

Steve Witkoff, emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, şi Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională, urmau să plece în Arabia Saudită duminică seara, a declarat Witkoff într-un interviu pentru Fox News.

Rubio a precizat că oricum ar fi trebuit să se afle în Arabia Saudită din cauza unei călătorii oficiale aranjate anterior. Componenţa delegaţiei ruse nu a fost încă definitivată, a menţionat el.

Discuţiile planificate în Arabia Saudită coincid cu o încercare a SUA de a încheia un acord cu Kievul pentru a deschide bogăţia de resurse naturale a Ucrainei investiţiilor americane. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu NBC difuzat duminică, a întrebat dacă mineralele din zonele deţinute de Rusia ar fi date lui Putin.

Trump, care a avut o convorbire cu Putin miercuri şi a declarat că liderul rus doreşte pacea, duminică a afirmat că este încrezător că Putin nu ar dori să încerce să preia controlul asupra întregii Ucraine.

„Asta mi-ar fi cauzat o mare problemă, pentru că pur şi simplu nu poţi lăsa să se întâmple asta. Cred că el vrea să pună capăt”, a declarat Trump reporterilor în West Palm Beach, Florida.

Trump a adăugat că Zelenski va fi implicat în discuţiile pentru a pune capăt conflictului.

Europa are sau nu rol în negocierile cu Ucraina?

Rubio şi Witkoff au respins îngrijorările conform cărora Ucraina şi alţi lideri europeni nu ar avea niciun loc în negocierile de pace, în ciuda faptului că trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat tocmai acest lucru la Conferinţa de Securitate de la München din acest weekend.

Witkoff a remarcat într-un interviu la emisiunea „Sunday Morning Futures” de la Fox News că oficialii ucraineni s-au întâlnit cu mai mulţi oficiali americani în ultimele zile la conferinţă, în timp ce Trump a discutat cu Zelenski săptămâna trecută.

Rubio, la rândul său, a declarat că ucrainenii şi alţi europeni vor fi incluşi în orice negocieri semnificative.

„În cele din urmă, se va ajunge la un punct - dacă este vorba de negocieri reale, iar noi nu suntem încă acolo - dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Ucraina va trebui să fie implicată pentru că ei sunt cei care au fost invadaţi, iar europenii vor trebui să fie implicaţi pentru că au sancţiuni împotriva lui Putin şi a Rusiei, de asemenea”, a spus Rubio.

„Doar că nu am ajuns încă acolo”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va găzdui luni liderii europeni pentru un summit de urgenţă privind războiul din Ucraina, a declarat biroul lui Macron, în urma remarcilor lui Kellogg.

Oficialii europeni au rămas şocaţi de mişcările administraţiei Trump privind Ucraina, Rusia şi apărarea europeană din ultimele zile. Principalele temeri ale acestora sunt că nu mai pot conta pe protecţia militară a SUA şi că Trump va încerca să încheie cu Putin un acord de pace în Ucraina care să submineze Kievul şi securitatea continentală europeană mai largă.

Întrebat dacă a discutat despre ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei în timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, Rubio a refuzat să confirme, spunând doar că „nu au intrat în niciun detaliu”.

După convorbire, Moscova a declarat că cei doi au discutat despre eliminarea „barierelor unilaterale” stabilite de administraţia americană anterioară în relaţiile cu Rusia.

Rubio a declarat că a abordat cu Lavrov condiţiile „dificile” de funcţionare a ambasadei SUA la Moscova. Pentru a se înregistra progrese în procesul de pacificare a Ucrainei, atât Rusia, cât şi SUA ar avea nevoie de ambasade care să funcţioneze corect în cealaltă ţară, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor