SUA se pregătesc să-l aresteze pe Julian Assange

Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Getty Images)
Andrei Popescu
21.04.2017

CNN a dezvăluit, citând surse anonime, că autorităţile americane s-ar pregăti să ceară arestarea în SUA a fondatorului organizaţiei Wikileaks, Julian Assange, pentru publicarea de informaţii secrete în 2010.

Anchetarea lui Assange a fost începută de către Departamentul de Justiţie al SUA imediat după ce avertizorul de integritate a câştigat notorietate internaţională publicând cablograme secrete ale administraţiilor americane, care aruncau o lumină îngrozitoare asupra serviciilor de informaţii şi operaţiunilor diplomatice ale SUA.

Cablogramele fuseseră furate de un analist de informaţii al Pentagonului, cunoscut acum sub numele de Chelsea Manning.

Ultimele dezvăluiri privind dosarul Wikileaks survin pe fondul unei ieşiri publice a directorului CIA, Mike Pompeo, care a numit Wikileaks "serviciu de informaţii non-statal".

De curând Wikileaks a publicat colecţia de informaţii Vault 7 care documentează folosirea, de către CIA, a unor programe software pentru a efectua operaţiuni de spionaj în masă.

Declaraţia lui Pompeo a fost precedată de un nou scandal care a implicat CIA - şi anume admiterea, de către Agenţie, dar şi de FBI, a declanşării unei operaţiuni de căutare a unui informator în cadrul CIA, care ar scurge informaţiile către Wikileaks.

"Este timpul să spunem că Wikileaks este o agenţie ostilă, non-statală, de informaţii, de multe ori sprijinită de state precum Rusia", a declarat Pompeo.

În ultimii ani Julian Assange se află în interiorul ambasadei Ecuadorului din Marea Britanie, de unde nu poate ieşi pentru că ar fi arestat şi trimis în Suedia, unde este acuzat de viol. Assange a declarat că acuzaţia de viol este fabricată şi că se teme că dacă va ajunge în Suedia va fi trimis în SUA unde poate fi arestat pentru publicarea de informaţii secrete.

În ultimii ani procurorii americani au dezbătut dacă pot aplica Primul Amendament al Constituţiei americane în cazul lui Assange.

Într-un editorial preluat de Washington Post, Assange a declarat că motivele sale sunt identice cu cele pe care îşi motivează acţiunile organizaţii mass media importante precum Washington Post şi New York Times atunci când publică informaţii scurse de agenţiile de informaţii americane.

"Simplu spus, motivul nostru este identic cu cel care stă la baza acţiunilor ziarelor New York Times şi The Post — şi anume publicarea de ştiri. Respectând Constituţia americană, publicăm materiale cu conţinut real, indiferent de sursele de provenienţă şi indiferent dacă există moduri legale în care au fost obţinute, sau dacă se permite dezvăluirea lor în presă. Ne străduim să prevenim efectele secundare care ar putea apărea după publicarea lor, de exemplu editarea conţinutului pentru a proteja identităţile agenţilor implicaţi".

În timpul administraţiei Obama, procurorul general Eric Holder şi oficiali din Departamentul de Justiţie au declarat că va fi dificil să se depună plângeri impotriva lui Assange, deoarece Wikileaks nu este singura organizaţie care a publicat documentele furate de Manning. Numeroase alte ziare, inclusiv New York Times, au publicat ştiri bazate pe ele.

Assange este găzduit deocamdată la ambasada Ecuadorului din Londra, însă oficiali ai ţării din America Latină, inclusiv ambasadorul din Marea Britanie, au opinat că situaţia lui nu va putea continua la nesfârşit, implicând presiuni din partea SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor