Artistă de talie mondială şi posibilă candidată la preşedinţia Cubei, către români: Faceţi-vă propriul Wikileaks
alte articole
Artistă cubaneză de talie mondială, activistă şi posibilă candidată la preşedinţia ţării sale, Tania Bruguera îi sfătuieşte pe români să se implice mai mult în politică, să creeze dezbateri, pentru că politicienilor nu le pasă şi, de ce nu, să îşi creeze propriul Wikileaks.
Artista - prezentă la Festivalul de Film de la Berlin, pentru lansarea“Tania libre”, film ce rezumă o şedinţă de terapie pe care aceasta a avut-o în decursul a două zile cu psihiatrul american Frank Ochberg, specializat în stress post-traumatic şi sindrom Stockholm - a acordat un amplu interviu în exclusivitate pentru Hotnews în care a vorbit despre ţara sa, despre planurile sale de viitor şi le-a oferit câteva sfaturi românilor, popor care, asemeni celui cubanez, a trecut prin dictatură şi care se resimte, din greu, în urma "binfacerilor" comunismului. Referitor la documentarul care îi este dedicat, trebuie precizat că Bruguera a avut nevoie de terapie pentru a se elibera de povara a opt luni petrecute într-o închisoare cubaneză.
Întrebată care va fi fi primul lucru pe care îl va face dacă va fi aleasă preşedinte al Cubei, Bruguera a promis că va restitui ţării sale adevărul:
"Voi deschide arhivele şi voi organiza audieri publice colective despre istoria reală a Cubei. Într-un mod constructiv, nu pentru a băga oameni la închisoare sau pentru a-i pedepsi, ci pentru a scoate la lumină nişte lucruri şi a avea discuţie în cel mai paşnic mod cu putinţă. Şi cu dorinţa de a ierta, pentru că altfel nu poţi merge mai departe, doar dacă nu omori pe cineva.
Al doilea lucru ar fi rescrierea Constituţiei într-un mod asemănător cu Constituţia SUA, unde există mai multe instituţii ale statului astfel încât să nu poată apărea dictatura. Noi am avut trei dictatori în aproape o sută de ani: Machado, Batista şi Fidel Castro", a declarat artista.
Întrebată câte generaţii crede că trebuie să treacă pentru ca trecutul comunist să fie curăţat, Tania Bruguera a răspuns: multe, cred că două sau trei.
"În Cuba e foarte important ce va face următoarea persoană care va fi aleasă preşedinte pentru că, dacă va face greşeli, oamenii vor începe să se gândească la Fidel ca la un sfânt şi vor uita toate lucrurile oribile pe care le-a făcut.
În prezent nu sunt atât de mulţi care îl regretă pe Fidel pentru că locul lui a fost luat de fratele său, iar acum suntem în perioada de formare a capitalismului şi a claselor sociale dar, probabil, când capitalismul se va fi instalat şi nu va fi cineva care să se îngrijească de justiţia socială, unii ar putea începe să-l regrete", a precizat Bruguera, descriind parcă situţia din România, unde politicienii corupţi au reuşit să-i facă pe unii dintre români să regrete vremurile lui Ceauşescu, când iarna tremurai de frig, pâinea o luai pe cartelă iar opiniile critice la adresa regimului te costau închisoarea sau chiar moartea, dacă e să ne referim la cazul Gheorghe Ursu.
Cât despre România, întrebată ce îi sfătuieşte pe români, care se tem că partidul aflat la guvernare, PSD, vrea să pună mâna pe întrega putere, Bruguera a răspuns: „Cred că o soluţie ar fi ca oamenii să se implice mai mult în politică şi să creeze dezbateri fără ajutorul politicienilor, pentru că politicienilor nu le pasă. Un alt sfat ar fi să vă creaţi propriul Wikileaks - un Romleaks."
Articolul integral poate fi citit aici.