Julian Assange: CIA a pierdut controlul armelor sale cibernetice

WikiLeaks a declanşat o nouă dezbatere despre securitatea cibernetică prin publicarea unor documente secrete ale CIA. Fondatorul website-ului, Julian Assange, a declarat că va publica şi alte informaţii şi a criticat companiile hi-tech americane.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Getty Images)
Andrei Popescu
23.03.2017

Există nu mai puţin de 16 agenţii de informaţii în SUA. În 2017 ele vor costa contribuabilii aproximativ 70 miliarde de dolari (65 miliarde de euro) – aproximativ de două ori bugetul anual pentru apărare al Germaniei. Distribuţia acestei sume de bani între serviciile americane de informaţii este secretă, dar dezvăluirile făcute în 2013 de Edward Snowden sugerează faptul că CIA primeşte cea mai mare parte. În 2013, suma era de aproximativ 15 miliarde de dolari. În prezent, CIA – o agenţie puternic finanţată şi care este contractată pentru spionarea secretelor de stat – are o problemă în păstrarea propriilor secrete. În 7 martie, WikiLeaks a început să publice documente CIA sub numele de “Vault 7”.

WikiLeaks a publicat 9.000 de documente ce expun instrumentele secrete de hacking folosite de CIA, multe dintre ele fiind elaborate de o echipă de hackeri la consulatul SUA din Frankfurt, Germania, şi folosite în întreaga Europa. Assange, într-un interviu cu Deutsche Welle, a declarat că guvernul german încă nu a reacţionat la noile dezvăluiri, cu excepţia unei declaraţii emise de Procurorul General, care a declarat că va examina dacă legea germană a fost sau nu încălcată. Assange susţine că lipsa unei reacţii serioase “dezvăluie, din păcate, slăbiciunea relativă a guvernului german în relaţiile sale cu SUA”.

CIA a pierdut controlul asupra armelor sale cibernetice

Assange a susţinut că în lunile următoare WikiLeaks va publica alte documente ce aparţin CIA. “Am publicat doar 1% din acele documente, 99% urmând a fi făcute publice”. Fondatorul WikiLeaks a criticat, de asemenea, faptul că CIA şi-a dezvoltat propria sa versiune a NSA, care este specializată în spionaj electronic.

“[CIA] a devenit o agenţie gigantică de hacking şi spionaj. Hackerul CIA a acumulat o cantitate enormă de arme cibernetice – sute de milioane de linii de cod, mai mult decât întregul Facebook, sub formă de arme cibernetice, şi apoi a pierdut controlul asupra tuturor [acestor linii]”, a menţionat Assange.

Potrivit declaraţiilor WikiLeaks, documentele publicate au provenit dintr-o reţea izolată şi strict protejată în interiorul sediului CIA, din Langley, statul american Virginia – o reţea care nu este conectată la Internet. Assange explică faptul că armele cibernetice prezintă un risc specific de proliferare deoarece sunt alcătuite doar din informaţii – aşa numitul cod. Acest lucru face ca posesia de unelte pentru atacuri cibernetice să fie periculoasă. Notabil este cazul în care posesorii nu pot garanta că acele arme pot rămâne în siguranţă – cum este cazul acum prin publicarea informaţiilor din Vault 7.

Documentele publicate mai arată că CIA a cumpărat de la hackeri cantităţi masive de informaţii care au de a face cu aşa-zisa vulnerabilitate de tipul ziua zero (Zero-Day). Apoi, aceste informaţii au fost transformate în programe de tip malware pentru a exploata astfel de vulnerabilităţi: permiţând telefoanelor mobile, calculatoarelor şi chiar televizoarelor să fie transformate în unelte de spionaj de la distanţă. Aceste programe de tip malware permit operarea de la distanţă şi nedetectată a camerelor de filmat şi a microfoanelor, şi permit de asemenea utilizatorilor aflaţi la distanţă să citească mesaje text şi emailuri direct de pe ecranele dispozitivelor înainte ca acestea să fie trimise, de exemplu, sub formă de mesaje criptate WhatsApp. O imagine recentă a fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a arătat că nu doar paranoicii iau ameninţarea aceasta în serios: în imagine poate fi văzut Zuckerberg la unul dintre laptop-urile sale, iar microfonul şi camera îi sunt acoperite cu bandă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor