SUA plasează pe lista neagră companii de "super-computing" chineze. China fumegă

(Captură Foto)
A.P.
09.04.2021

Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat anterior că şapte companii chineze de supercomputere „destabilizează eforturile de modernizare militară”, adaugându-le pe „Lista entităţilor care desfăşoară activităţi contrare securităţii naţionale sau intereselor politicii externe ale Statelor Unite”.

Beijingul a răspuns criticând SUA pentru noile măsuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, promiţând să ia măsurile necesare pentru a proteja întreprinderile chineze de sancţiunile Washington-ului.

Companiile adăugate, joi, pe lista neagră includ Tianjin Phytium, Centrul de proiectare a circuitelor integrate de înaltă performanţă din Shanghai, Sunway Microelectronics, Centrul naţional de super-computere Jinan, Centrul naţional de super-computere Shenzhen, Centrul naţional de super-computere Wuxi şi Centrul naţional de super-computere Zhengzhou.

Decizia administraţiei americane este un alt pas care se adaugă tensiunilor în creştere dintre cele două naţiuni, luna trecută Washingtonul numind China „singurul concurent” potenţial capabil să destabilizeze sistemul global.

Relaţiile SUA-China au fost zdruncinate de războiul tarifar impus de administraţie Trump din cauza practicilor neloiale ale Chinei, iar tensiunile au fost agravate de pandemia virusului Wuhan şi de campania serviciilor de informaţii împotriva companiilor Huawei şi ZTE. Administraţia Trump le-a acuzat în repetate rânduri că au legături cu serviciile chineze de spionaj şi a afirmat că Beijingul foloseşte echipamentele de comunicaţii pentru programe masive de spionaj.

Conform legii securităţii naţionale impusă de Partidul Comunist Chinez, companiile chineze trebuie să coopereze deplin cu serviciile de informaţii oferindu-le acestora accesul neîngrădit la date şi logistică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor