Cîţu joacă tare contra PCC: Urmează OUG care exclude companiile chineze de la proiecte de infrastructură

Florin Cîţu
Florin Cîţu (facebook/guv.ro)
Andrei Pricopie
04.03.2021

Premierul Florin Cîţu a anunţat, într-un interviu acordat G4Media, că proiectul de ordonanţă de urgenţă, prin care companiile din state care nu au acorduri cu UE, printre care şi China, vor fi excluse de la licitaţiile pentru marile obiective de infrastructură, va fi discutat săptămâna viitoare într-o şedinţă de guvern.

"Am vorbit cu secretarul general al Guvernului, aştept ordonanţa de urgenţă pentru şedinţa de săptămâna viitoare", a declarat Florin Cîţu.

Anterior, şeful Guvernului l-a dat afară pe Eugen Cojoacă, preşedintele Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice, care ar fi încercat să întârzie proiectul de OUG.

Pe 27 ianuarie, Guvernul a adoptat un memorandum care prevede excluderea companiilor din China de la licitaţiile pentru infrastructură, memorandumul trebuind să fie urmat de o ordonanţă de urgenţă. Memorandumul propus de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, era motivat de concurenţa neloială a companiilor susţinute de statul chinez, dar şi de calitatea proastă a lucrărilor.

În ceea ce priveşte proiectul de lege pentru organizarea licitaţiei pentru licenţele 5G, iniţiat de vechiul guvern şi aflat încă în circuitul de avizare, premierul a afirmat că îl aşteaptă de la Ministerul Digitalizării. Proiectul iniţiat anul trecut de fostul ministru Lucian Bode ar face practic imposibilă participarea companiei chineze Huawei la licitaţia pentru licenţe sau echipamente 5G.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor