Cehia exclude şi ea chinezii de la CGN din licitaţiile pentru centrala Dukovany

Muncitori la reactorul de la Dukovany în timpul unui exerciţiu de simulare a situaţiilor de urgenţă, arhivă
Muncitori la reactorul de la Dukovany în timpul unui exerciţiu de simulare a situaţiilor de urgenţă, arhivă (Michal Cizek/AFP via Getty Images)

Republica Cehă este ultima ţară care exclude companiile chineze din infrastructura sa critică, citând motive de securitate naţională.

În urma deciziei guvernului de la Praga de a interzice giganţilor chinezi de telecomunicaţii Huawei şi ZTE să participe la reţeaua de telecomunicaţii 5G a ţării în 2019, partidele politice cehe au convenit recent să excludă firme ale Chinei din licitaţia pentru un nou proiect de centrală nucleară.

Ambasada Chinei în Republica Cehă a declarat că este „serios îngrijorată” şi „ferm împotriva” deciziei.

Republica Cehă intenţionează să construiască noi reactoare la Centrala Nucleară Dukovany care să le înlocuiască pe cele actuale, între 2035 şi 2037.

În 2019, guvernul ceh a aprobat pentru prima dată proiectul şi a mandatat actualul proprietar şi operator al centralei - CEZ - să se ocupe de licitaţie.

CEZ este cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală şi de Est, guvernul ceh deţinând 70% din acţiuni.

Conform informaţiilor disponibile publicului, noua centrală nucleară va costa cel puţin 7,2 miliarde USD şi este proiectată să genereze 1200 de megawaţi/oră după ce va fi pusă în funcţiune. Acesta este cel mai mare proiect din Republica Cehă din ultimele decenii.

În ianuarie, cinci companii şi-au exprimat interesul pentru proiect: Westinghouse din Statele Unite, EDF din Franţa, KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia şi China General Nuclear Power (CGN) din China.

CGN este o companie de stat de energie şi unul dintre cei trei operatori de energie nucleară din China. A fost fondată de guvernul chinez pentru a construi prima centrală nucleară modernă a ţării, Centrala Nucleară din Golful Daya, în 1994.

Pentru a-şi spori credibilitatea, autorităţile comuniste ale Chinei au subliniat contractul de cooperare încheiat cu compania franceză de energie Areva pentru a „transfera” tehnologia reactoarelor de a doua şi a treia generaţie necesare pentru construirea centralei nucleare din Golful Daya, precum şi a altor centrale nucleare din China.

Compania EDF a achiziţionat Areva în 2017.

De atunci, ţările au devenit mai precaute să facă afaceri cu firme chineze, fiind îngrijorate în principal de "transferul" de tehnologii sensibile - un eufemism pentru legile chineze care obligă firmele străine să îşi dezvăluie secretele tehnologice, sub pretextul respectării unor prevederi legate de securitatea naţională.

În august 2019, CGN a fost adăugată la o „listă de entităţi” de către administraţia Trump după ce guvernul federal american a „determinat că acţionează contrar intereselor securităţii naţionale sau intereselor politicii externe ale Statelor Unite”, conform unei declaraţii emise de Departamentul Comerţului.

Companiilor de pe lista entităţilor nu li se permite să facă afaceri cu furnizorii americani, cu excepţia cazului în care obţin în prealabil un permis special de la guvernul SUA.

În iunie 2020, Nuclearelectrica a anunţat în mod similar încheierea negocierilor cu CGN pentru construirea a două noi reactoare nucleare la Cernavodă, după ce Ministerul Economiei a menţionat preocupări privind securitatea naţională.

În Republica Cehă, parlamentarii dezbăteau dacă să excludă Rosatom din Rusia şi CGN din China din cauza riscurilor de securitate naţională.

La 27 ianuarie, partidele politice cehe au fost de acord că CGN şi alţi operatori nucleari chinezi nu ar trebui să participe la proiectul Dukovany. Totodată, ei dezbat dacă să excludă şi companiile ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie