Agenţia de informaţii externe din Estonia avertizează: "Beijing-ul domină şi reduce la tăcere ţările"

. (China Photos/Getty Image)
A.P.
17.02.2021

În raportul său anual publicat astăzi, Serviciul de Informaţii Externe din Estonia prezintă o imagine clară a încercărilor Chinei de a reduce la tăcere criticile şi de a domina tehnologiile cheie din Estonia şi alte ţări democratice ale Europei, arată publicaţia Axios.

Micul stat baltic are zeci de ani de experienţă în ceea ce priveşte atacurile la adresa agenţiilor sale, care, până acum câţiva ani se datorau preponderent Rusiei.

Cu toate acestea, comunitatea serviciilor estoniene de informaţii subliniază că metodele Chinei sunt asemănătoare.

Citiți și China avertizează că "va sancţiona serios" orice ţară care se gândeşte să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, anul viitor

Raportul apare la o săptămână după ce Estonia şi alte cinci ţări - printre care şi România - au ignorat Beijingul, trimiţând miniştri de rang inferior şi nu preşedinţi sau prim-miniştri, la summitul 17+1 convocat în foarte mare grabă de oficialii chinezi.

Conform raportului: „Implementarea doctrinei politicii externe a Chinei sau crearea unei 'comunităţi de ţări cu destin comun' va genera o lume redusă la tăcere, dominată de Beijing. Aflată pe o traiectorie de confruntare din ce în ce mai accentuată cu Occidentul, obiectivul principal al Chinei este de a crea o diviziune între Statele Unite şi Europa".

Secţiunea raportului despre China subliniază capacitatea crescândă a regimului comunist de a efectua operaţiuni de influenţă în Occident prin pârghii economice, supravegherea cetăţenilor chinezi din străinătate şi cultivarea elitelor locale.

Citiți și China începe să cumpere firme din domeniul aerospaţial militar. Marea Britanie se trezeşte în al doisprezecelea ceas

Raportul avertizează, de asemenea, că liderii comunişti ai Chinei „au un obiectiv clar de a face lumea dependentă de tehnologia chineză”, menţionând producătorul 5G Huawei şi sistemul de navigaţie prin GPS BeiDou, care se doreşte o alternativă la cel american.

Deşi China nu reprezintă o ameninţare militară pentru Estonia, aşa cum o face Rusia, pe parcursul anilor 2010, Estonia a devenit din ce în ce mai atentă la utilizarea de către Beijing a presiunilor economice în scopuri geopolitice, pentru a-şi avansa agenda sa de spionaj cibernetic, dar şi a parteneriatului său în creştere cu Rusia.

Raportul agenţiei de informaţii străine din acest an foloseşte cel mai dur limbaj de până acum.

Citiți și Cehia exclude şi ea chinezii de la CGN din licitaţiile pentru centrala Dukovany

Cea mai mare îngrijorare a Estoniei este „dezmembrarea ordinii mondiale care a permis Estoniei să-şi recapete independenţa în urmă cu 30 de ani, precum şi prosperitatea şi dezvoltarea la care am participat în ultimii 30 de ani”, a declarat Frank Juris, cercetător la Institutul de politică externă din Estonia de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate, situat în capitala Estoniei, Tallinn.

Estonia, la fel ca Republica Cehă, este mai directă cu criticile faţă de regimul comunist de la Beijing decât ţările europene mai mari, precum Germania şi Franţa, care au numeroase legături şi interese economice.

„Nu este pentru prima dată când micile state europene sunt pionierii [unei asemenea abordări, n.r.], conducând în direcţia corectă”, a spus Juris. „Majoritatea statelor europene mici care au avut experienţă cu o Rusie agresivă au avertizat alte state europene în legătură cu regimul rus”.

Citiți și China - Ţara cea mai activă în promovarea dezinformării privind COVID-19 [raport]

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor