Huawei prinsă desfăşurând o campanie de influenţă pentru a determina politicienii belgieni să ia decizii favorabile companiei
Huawei a fost prinsă recent în Europa ducând o campanie agresivă de socializare online, folosind în acest scop o mică armată de conturi false pentru a influenţa oficialii europeni asupra politicii de telecomunicaţii.
„Campania de influenţă ascunsă pro-Huawei” a încercat să-i convingă pe parlamentarii belgieni să adopte poziţii favorabile Chinei, în momentul în care Statele Unite informau aliaţii europeni despre pericolele construirii reţelelor 5G cu echipamente chineze, în Occident.
Citiți și Beijingul a creat o alianţă tehnologică cu fostele ţări comuniste. România este şi ea inclusă
New York Times detaliază că, într-un caz documentat, un fost contractor belgian a scris un articol pro-Huawei susţinând că firma nu ar trebui pedepsită de un nou proiect legislativ care era luat în considerare în Belgia. Materialul scris de el a devenit viral în cadrul unei iniţiative evident coordonate, care depăşea cu mult activităţile obişnuite de PR şi propagandă.
Autorul articolului în limba olandeză a fost ulterior surprins să vadă articolul devenind viral şi circulând printre mulţi „experţi” de care nu auzise niciodată:
În primul rând, cel puţin 14 conturi Twitter care se prezentau ca experţi în telecomunicaţii, autori şi cadre universitare au distribuit articole de la Vermulst - şi multe altele, care atacau proiectele legislative din Belgia ce limitau producătorii cu „risc ridicat”, precum Huawei, - potrivit Graphika, o firmă de cercetare care studiază dezinformarea şi conturile false de pe reţelele sociale. Conturile pro-Huawei foloseau imagini de profil generate de computer, un semn revelator conturilor false.
Citiți și Canada plănuia sesiuni de antrenament ale armatei chineze pe teritoriul său [documente]
Mai departe, trecând de la transmiterea între conturile false, aparent inclusiv la conturile-robot de pe Twitter, a ajuns să fie vehiculat pe conturi reale printre directorii Huawei de nivel superior în ceea ce raportul NYT admite că este o schemă destul de rudimentară:
Apoi, oficialii Huawei au repostat postările conturilor false, oferind materialului o acoperire şi mai largă - trimiţându-l factorilor de decizie, jurnaliştilor şi liderilor de afaceri. Kevin Liu, preşedintele Huawei pentru afaceri publice şi comunicaţii din Europa de Vest, care are un cont Twitter verificat cu 1,1 milioane de adepţi, a distribuit 60 de postări preluate de pe conturile false în decurs de trei săptămâni în decembrie, potrivit Graphika. Contul oficial al Huawei în Europa, cu peste 5 milioane de adepţi, a făcut acest lucru de 47 de ori.
Citiți și Huawei mai încasează o lovitură - Bulgaria, Macedonia şi Kosovo exclud chinezii din reţelele 5G
Dar, în mod interesant, raportul NY Times nu vorbeşte despre amestecul regimului comunist chinez în operaţiunile de informare, în ciuda multor dovezi care atestă faptul că regimul sprijină gigantul hi-tech pe care SUA îl consideră afiliat activităţilor de spionaj şi armatei chineze.
Operaţiunea Huawei sugerează o nouă evoluţie în manipularea reţelelor sociale, a declarat Ben Nimmo, un investigator Graphika care a ajutat la identificarea campaniei pro-Huawei. Tacticile utilizate odată în principal pentru obiectivele guvernamentale - cum ar fi intervenţia Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA - sunt acum adaptate pentru a atinge obiectivele corporative şi de influenţă geopolitică.
Ca urmare a scandalului provocat, Huawei a recunoscut campania „nepotrivită” de influenţă ascunsă a reţelelor sociale. "Huawei are politici clare de socializare bazate pe cele mai bune practici internaţionale şi acceptăm orice sugestie că acestea nu au fost urmate foarte serios", se arată în declaraţia companiei.