Huawei - pilonul central al Chinei comuniste în spionaj electronic - doreşte extinderea în Moldova. Ciocoi salută iniţiativa
alte articole
Guvernul de la Chişinău informează că reprezentanţii companiei Huawei şi-au exprimat interesul pentru dezvoltarea parteneriatului de afaceri în Republica Moldova.
Mai mult, în prezent, compania Huawei ar fi un partener strategic al operatorilor locali de servicii de comunicaţii, oferind peste 100 locuri de muncă în R. Moldova deşi mai multe state europene precum Bulgaria, Suedia, Macedonia de Nord şi Kosovo au semnat un acord cu Statele Unite pentru a exclude produsele firmelor chineze, în special Huawei, din reţelele naţionale 5G care se vor construi în zonă.
Premierul interimar al Executivului, Aureliu Ciocoi în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii companiei chineze Huawei „a salutat interesul companiei chineze de a dezvolta şi alte proiecte digitale” întrucât în prezent prin intermediul proiectului Huawei Academy acordă suport necesar în dotarea laboratoarelor IT, studenţilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei.
Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acordul, numit „Reţele curate”, are drept scop eliminarea pericolelor pe termen lung pentru "securitatea datelor personale şi a drepturilor omului provocate de actori malefici precum Partidul Comunist Chinez”.
În iulie 2020, şi Regatul Unit a impus eliminarea completă a echipamentelor Huawei din reţeaua 5G a Marii Britanii până în 2027, devenind una dintre primele ţări europene care au făcut acest lucru.
În ultimii ani, agenţiile de informaţii ale SUA, împreună cu organizaţia Five Eyes, care uneşte comunitatea de informaţii anglo-saxonă -din Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi SUA - au depus eforturi vaste de conştientizare a aliaţilor lor cu privire la programele masive de spionaj electronic desfăşurate de Partidul Comunist Chinez, în care giganţi hi-tech precum Huawei şi ZTE sunt piloni centrali.
Agenţiile de informaţii sunt în special îngrijorate de componentele 5G, în care activităţile de contra-spionaj sunt mai greu de efectuat.
Deşi compania Huawei neagă acuzaţiile pe care le aduce SUA, conform legii securităţii impuse de regimul comunist de la Beijing, toate firmele prezente în China trebuie să permită ca securitatea chineză să aibă acces total la datele pe care le deţin.
Memorandumul României cu SUA în acest domeniu a fost semnat pe 21 august. În decembrie 2020, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a acuzat “companiile chineze comuniste” Huawei, ZTE şi Nuctech că au dezvoltat tehnologia 5G şi alte sisteme pentru a spiona şi că, din acest motiv, reprezintă un pericol pentru Statele Unite, Europa, România şi restul lumii libere.