SUA îşi schimbă poziţia faţă de ofensiva israeliană în Gaza. Israelul primeşte un avertisment puternic de la Washington

Israelul "nu poate" declanşa o ofensivă în sudul Fâşiei Gaza de amploarea celei din nord, a declarat marţi SUA, în cel mai puternic avertisment adresat până acum guvernului lui Benjamin Netanyahu, potrivit The Telegraph.
Retorica severă a venit cu sugestia implicită că SUA îşi schimbă poziţia faţă de ofensiva israeliană.
Aceasta survine în contextul în care familiile ostaticilor israelieni au declarat că rudele lor au fost mutate din casă în casă de către Hamas în oraşul Khan Younis din sudul ţării pentru a evita să fie detectate şi că au fost aprovizionate cu puţină hrană.
Hamas a eliberat noaptea trecută încă 12 ostatici, 10 israelieni şi doi cetăţeni tailandezi. Doi dintre israelieni au dublă cetăţenie argentiniană, iar un altul are dublă cetăţenie austriacă.
Cea mai tânără, Mia Leimberg, în vârstă de 17 ani, a fost eliberată împreună cu mama ei, Gabriela, în vârstă de 59 de ani.
Celelalte persoane au fost numite de presa israeliană ca fiind Ditza Heiman, 84 de ani, Tami Metzger, 78 de ani, Ada Sagi, 75 de ani, Ofelia Roitman, 77 de ani, Noralin Babadila Agojo, 60 de ani, Rimon Kirsht Buchshtav, 36 de ani, Clara Marman, 62 de ani, şi Meirav Tal, 54 de ani.
Aliatul Hamas, Jihadul Islamic Palestinian, a declarat că a fost implicat în eliberarea unora dintre ostatici.
Jurnaliştii prezenţi la locul predării au confirmat că au fost prezenţi atât membri ai aripii armate a Hamas, cât şi ai Jihadului Islamic.
La schimb, Israelul a eliberat din închisorile sale 15 copii palestinieni şi 15 femei, în ultima noapte de armistiţiu. Mulţi dintre cei eliberaţi nu fuseseră condamnaţi pentru nicio acuzaţie.
Atac mai dur
Israelul a promis că îşi va reîncepe ofensiva odată ce armistiţiul fragil se va încheia.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a declarat că forţele sale intenţionează să riposteze mai puternic decât până acum, luptând în "întreaga" Fâşie Gaza cu "aceeaşi putere şi chiar mai multă".
Se aşteaptă ca ţinta cheie a următoarei ofensive a Israelului să fie Khan Younis.
Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza şi unul dintre presupuşii arhitecţi ai atacurilor din 7 octombrie, se numără printre cei despre care se spune că se ascunde în oraş, în contextul în care se speculează că gruparea ar putea face ultima rezistenţă în zonă.
Însă oraşul a devenit, de asemenea, un refugiu pentru palestinienii alungaţi din nord de loviturile israeliene.
O ofensivă în Khan Younis, a cărui populaţie de aproximativ 200.000 de locuitori s-a dublat în ultimele săptămâni, ar implica încă o strămutare în masă.
Forţele de Apărare Israeliene (FDI) au lansat fluturaşi în sudul Fâşiei Gaza, încurajând civilii să fugă către o "zonă sigură" dedicată, micul loc de coastă al-Mawasi.
Criticii au remarcat că ar fi imposibil pentru cei peste două milioane de locuitori din Gaza să se adune în masă în această zonă, care este aproximativ de mărimea aeroportului LAX din Los Angeles.
Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost ucişi de la începutul ofensivei israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.
Grupurile internaţionale de ajutorare au avertizat, de asemenea, că lipsa alimentelor, a energiei electrice şi a apei a generat condiţii dezastruoase în micul teritoriu de coastă, unde bolile sunt foarte răspândite în condiţii sanitare precare.
Fără linii roşii
Washingtonul a declarat că a lansat avertismente severe adresate Israelului cu privire la următoarea etapă a ofensivei sale "de la preşedinte în jos".
"Nu putem avea o asemenea amploare ca cea care a avut loc în nord, repetată în sud. Va fi mai mult decât perturbator. Va fi dincolo de capacitatea oricărei reţele de sprijin umanitar, oricât de consolidată, oricât de robustă, pentru a putea face faţă", a declarat în timpul unei şedinţe de informare la Washington, un oficial american de rang înalt.
Israelul trebuie să opereze cu o precizie mult mai mare şi să evite "strămutarea suplimentară semnificativă" a civililor, a declarat oficialul.
Campania aşteptată trebuie să evite atacurile asupra infrastructurii critice şi a siturilor umanitare, inclusiv a spitalelor din sudul şi centrul Fâşiei Gaza, potrivit Washingtonului şi "unde sunt acum 80% din populaţia Fâşiei Gaza".
Aceasta vine la o lună după ce Casa Albă a declarat că nu a stabilit "linii roşii" pentru răspunsul Israelului la atacurile Hamas din 7 octombrie, când au ucis 1.200 de israelieni, majoritatea civili, şi au luat aproximativ 240 de ostatici.
Între timp, şefii agenţiilor de informaţii CIA şi Mossad din Israel s-au întâlnit marţi, la Doha, cu prim-ministrul Qatarului, pentru a discuta despre un posibil acord de prelungire a armistiţiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas.
O sursă informată cu privire la această vizită a declarat că Bill Burns, şeful CIA, şi David Barnea, şeful Mossad, s-au întâlnit cu prim-ministrul Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani pentru a "discuta termenii potenţiali ai unui acord" dincolo de prelungirea armistiţiului de două zile.