SUA începe ofensiva diplomatică împotriva noii zone de apărare aeriană a Chinei
alte articole
Vicepreşedintele american Joe Biden va întreprinde o vizită oficială în Asia săptămâna viitoare, ocazie cu care va transmite Chinei preocupările SUA referitoare la înfiinţarea noii zone de apărare aeriană care se întinde peste insulele disputate din Marea Chinei de Est, a informat Casa Albă.
În cadrul vizitei oficiale Biden va vizita, de asemenea, Japonia şi Coreea de Sud.
Guvernul chinez a avertizat sâmbătă ca şi-a luat dreptul de a identifica, monitoriza şi, eventual, de a lansa o acţiune militară împotriva aeronavelor care intră într-o arie declarată recent "zonă de identificare a apărării aeriene", care cuprinde insulele şi zona maritimă revendicate de Japonia.
China a catalogat viitoarele acţiuni militare drept "măsuri defensive de urgenţă".
Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a numit mişcarea "potenţial destabilizatoare".
Potrivit BBC News, Hagel a reafirmat miercuri faptul că există un tratat de apărare reciprocă între SUA şi Japonia valabil şi pentru insulele disputate din Marea Chinei de Est, care sunt în centrul tensiunii dintre China şi Japonia.
Insulele, cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, constituie un punct sensibil pentru cele două puteri asiatice de 10 de ani.
Japonia şi-a exprimat deja un protest puternic faţă de ceea ce a numit a fi o "escaladare" din partea Chinei.
Dl Hagel l-a asigurat pe ministrul Apărării din Japonia, Itsunori Onodera, că operaţiunile militare americane nu vor fi influenţate de anunţul Chinei, menţionând că recentele operaţiuni de rutină planificate au avut deja loc ca de obicei, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.
Între timp, Biden va pleca la 2 decembrie într-o misiune diplomatică de o săptămână pentru a discuta despre ceea ce un înalt oficial al administraţiei Obama a numit "un model comportamental în curs de dezvoltare al Chinei, care este neliniştitoar pentru vecinii Chinei şi ridică întrebări cu privire la modul în care China îşi desfăşoară activitatea în spaţiul internaţional şi modul în care China se ocupă cu zone de dezacord".
"Vizita în China creează o oportunitate pentru vice-preşedinte de a discuta direct cu factorii de decizie politică de la Beijing această problemă, de a transmite preocupările noastre în mod direct şi de a căuta claritate în ceea ce priveşte intenţiile chinezilor de a face această mişcare în acest moment", a declarat oficialul referitor la decizia Chinei de înfiinţare a noii zone de apărare aeriană.
SUA - care are mai mult de 70.000 de trupe în Japonia şi Coreea de Sud - a declarat anterior că nu va respecta zona impusă de chinezi.
Două bombardiere americane de tip B-52 au zburat deja peste insulele disputate, sfidând astfel noilor norme ale chinezilor. Aeronavele neînarmate au decolat luni din Guam, în cadrul unui zbor care face parte din "procedurile normale", potrivit oficialilor din domeniul Apărării.
Taiwanul, care pretinde de asemenea că insulele îi aparţin, şi-a exprimat regretul cu privire la mişcarea chinezilor şi a promis că armata sa va lua măsuri pentru a-şi proteja securitatea naţională.
Australia şi-a exprimat de asemenea opoziţia faţă de zona înfiinţată de chinezi.
Ministrul de Externe, Julie Bishop l-a convocat pe ambasadorul chinez marţi şi i-a transmis că "momentul şi modul" în care a fost făcut anunţul Chinei "nu a ajutat în niciun fel, în lumina tensiunilor regionale actuale".
Ca urmare a unei cereri din partea guvernului japonez, Japan Airlines şi All Nippon Airlines au anunţat că nu vor trimite planurile de zbor impuse de China pe trasee care fac parte prin zona aeriană nou înfiinţată de chinezi.
Dar Singapore Airlines şi Qantas din Australia au declarat că vor respecta noile reguli.
Experţii militari afirmă că, deşi atât Japonia cât şi China caută să evite o confruntare directă pentru insule, există riscul ca un incident neprevăzut pe mare sau în aer, în apropiere de insule, să degenereze într-un conflict militar mai mare.
Patru vase chineze au intrat din nou, vineri, pentru un timp scurt, în apele care înconjoară insulele Senkaku, adăugându-se multor altor incursiuni de acest fel, şi ducând la escaladarea tensiunilor dintre cele două state.
Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a subliniat că incursiunile repetatele ale chinezilor ameninţă pacea şi reprezintă „o zonă gri” între „pace şi o situaţie de urgenţă”. Cu câteva zile înainte, ministerul chinez al Apărării a folosit expresia „act de război” pentru a emite un avertisment autorităţilor nipone în legătură cu orice eventuală acţiune împotriva navelor sale.