SUA sfidează zona peste care s-a înstăpânit China

Două bombardiere americane de tip B-52 au intrat fără autorizaţie în noul spaţiul aerian revendicat de chinezi în Marea Chinei de Est, potrivit unor oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.
(Quinn Rooney / Getty Images)
Andrei Pricopie
27.11.2013

Două avioane americane de tip B-52 au intrat marţi fără autorizaţie în noul spaţiul aerian revendicat de chinezi în Marea Chinei de Est, potrivit unor oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

China a avertizat sâmbătă ca şi-a luat dreptul de a identifica, monitoriza şi, eventual, de a lansa o acţiune militară împotriva aeronavelor care intră într-o arie declarată recent "zonă de identificare aeriană", care cuprinde insule şi zona maritimă revendicate de Japonia, precum şi un arhipelag al Coreei de Sud. Declaraţia pare a fi un pas înainte în eforturile Chinei de a intensifica presiunea asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Est, scria sâmbătă New York Times.

Cele două bombardiere de tip B-52 au zburat deasupra Mării Chinei de Est fără a informa în prealabil partea chineză, un gest care contestă în mod clar decizia Chinei de a extinde zona de securitate aeriană. Avioanele au survolat noua "zonă de identificare aeriană".

Decizia Chinei de a extinde zona de identificare aeriană pentru a include Arhipelagul Diaoyu, administrat de Japonia sub numele Senkaku, dar revendicat de China, precum şi Arhipelagul Ieodu, administrat de Coreea de Sud, dar revendicat de China, a stârnit reacţii adverse, iar SUA a considerat necesar să arate că nu recunoaşte această zonă nou înfiinţată.

Oficiali din cadrul Pentagonului au avertizat că SUA va contesta direct noua zonă de securitate aeriană înfiinţată unilteral de Guvernul chinez.

Cele două bombardiere americane nu au avut armament la bord. Acestea au decolat de la baza aeriană americană din Insula Guam şi au părăsit spaţiul aerian chinez fără incidente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor