Tibetul refuză să sărbătorească Ziua Chinei. Poliţia chineză trage în mulţime

În Tibet forţele de securitate au deschis focul trăgând asupra mulţimii care cerea eliberarea unui concetăţean arestat. Acesta a fost reţinut deoarece a refuzat să expună steagul chinez. Potrivit radiodifuzorului american Radio Free Asia, zeci de persoane au fost rănite în violenţele care a avut loc duminică în judeţul tibetan din Biru
Tibetanii se roagă lângă machete de sicrie în faţa cărora au pus lumănâri cu care stă scris "Salvaţi Tibetul" în timpul unui miting în Siliguri pe 8 februarie, pentru a comemora sacrificiul călugărilor (Diptendu Dutta / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
08.10.2013

În Tibet forţele de securitate au deschis focul trăgând asupra mulţimii care cerea eliberarea unui concetăţean arestat. Acesta a fost reţinut deoarece a refuzat să expună steagul chinez. Potrivit radiodifuzorului american Radio Free Asia, zeci de persoane au fost rănite în violenţele care a avut loc duminică în judeţul tibetan din Biru. În timpul protestului poliţia ar fi folosit şi gaze lacrimogene.

Postul de radio a citat localnici şi tibetani care trăiesc în exil, dar nu a fost posibil să se verifice ştirile cu alte surse. Campania Internaţională pentru Tibet (ICT) a raportat în ultimele zile că autorităţile au intensificat prezenţa forţelor de securitate în Biru, cunoscut sub numele de Driru, în tibetană, cât şi în zonele înconjurătoare după ce unii locuitori au refuzat să expună steaguri chineze pentru a comemora Ziua Naţională a Chinei sărbătorită la 1 octombrie.

Evenimentul a fost organizat duminică de tibetani pentru a cere eliberarea concetăţeanului lor, Draktsel Dorje, care a fost arestat săptămâna trecută deoarece a luat parte la un protest împotriva deciziei referitoare la steaguri.

Guvernul tibetan în exil a declarat că a primit rapoarte fotografice din judeţul Biru, dar nu a putut oferi detalii. Purtătorul de cuvânt, Tashi Phuntsok, a confirmat că există rapoarte ale unor protestatari răniţi.

De la începutul lunii septembrie, forţele de securitate chineze, circa 18.000 de agenţi, au decis să păstreze filele strânse în judeţ după refuzul locuitorilor de a arbora pavilionul chinez pe casele lor înainte de sărbătoarea naţională. Au fost, de asemenea, ciocniri care au dus la arestarea a cel puţin 40 de persoane, inclusiv a protestatarului căruia i-a fost cerută eliberarea. Unele sate, cum ar fi Mowa şi Monchen, unde a avut loc revolta localnicilor împotriva steagurilor chineze, au fost înconjurate de forţele de securitate chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor