SUA eliberează din închisoare un şef al criminalităţii cibernetice ruse în schimbul unui profesor arestat la Moscova

Alexander Vinnik - şef rus al criminalităţii cibernetice a fost eliberat din închisoare de SUA, 12 februarie 2025 (X - Screenshot)
Redacţia
13.02.2025

Statele Unite eliberează din închisoare un şef rus al criminalităţii cibernetice în schimbul eliberării de către Moscova a profesorului american Marc Fogel, a declarat miercuri un oficial SUA, potrivit Reuters.

Acesta este primul acord al Moscovei cu noua administraţie a preşedintelui Donald Trump şi ar putea contribui la consolidarea încrederii între cele două ţări, după cum declară Kremlinul.

Moscova a minimalizat însă sugestia lui Trump că acordul ar putea avea o contribuţie semnificativă la încheierea războiului Rusia-Ucraina.

Un oficial al administraţiei americane a confirmat că Alexander Vinnik, un criptohacker, a fost eliberat. Vinnik trebuie să cedeze peste 100 de milioane de dolari guvernului SUA şi se află în prezent în nordul Californiei, aşteptând să fie transportat înapoi în Rusia, a declarat oficialul.

Trump şi alţi oficiali ai administraţiei au declarat că un al doilea american va fi eliberat miercuri, dar nu au dat detalii.

Alexander Vinnik a fost arestat în Grecia în 2017 şi ulterior extrădat în Statele Unite, unde a pledat vinovat în mai 2024 pentru conspiraţie la spălare de bani.

El a operat o bursă de criptomonede, BTC-e, prin intermediul căreia a fost suspectat că a transferat 4 miliarde USD din venituri provenite din atacuri ransomware, furturi de identitate, reţele de trafic de droguri şi alte activităţi infracţionale.

Anterior, Kremlinul a declarat că un rus a fost eliberat, dar că nu îl va identifica până când acesta nu se va întoarce în ţară.

Profesorul american Marc Fogel, în vârstă de 63 de ani, ispăşea o pedeapsă de 14 ani pentru contrabandă cu droguri după ce a fost prins pe un aeroport din Moscova cu o cantitate mică de marijuana. El a fost transportat cu avionul marţi la Washington, unde şi-a sărbătorit eliberarea împreună cu Trump la Casa Albă.

Trump a declarat că acordul „ar putea fi o parte foarte importantă” a încheierii războiului de trei ani din Ucraina.

Întrebat despre acest comentariu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice acord privind eliberarea prizonierilor a fost rezultatul unei „negocieri foarte, foarte meticuloase”.

„Desigur, astfel de acorduri cu greu pot deveni un moment decisiv, dar, în acelaşi timp, încetul cu încetul, acestea sunt paşi pentru construirea încrederii reciproce, care este acum la cel mai scăzut nivel”, a adăugat el.

O sursă apropiată negocierilor a declarat că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi şeful fondului suveran rus Kirill Dmitriev au fost implicaţi în aranjarea schimbului.

Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat că Fogel a fost eliberat într-un schimb negociat „care serveşte drept o dovadă de bună credinţă din partea ruşilor şi un semn că ne îndreptăm în direcţia cea bună pentru a pune capăt războiului brutal şi teribil din Ucraina”.

Trump a numit termenii eliberării lui Fogel „foarte corecţi”.

„Am fost trataţi foarte frumos de către Rusia. De fapt, sper că acesta este începutul unei relaţii în care putem pune capăt acestui război (din Ucraina) şi milioane de oameni pot înceta să mai fie ucişi”, a declarat Trump marţi.

Peskov a refuzat să comenteze cu privire la posibilitatea unei eliberări suplimentare.

Fogel a fost eliberat în custodia emisarului lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care a făcut o oprire neanunţată la Moscova marţi pentru a-l lua.

Fox News a raportat că Witkoff a avut o întâlnire de trei ore şi jumătate cu Putin. Peskov a declarat că nu are „nimic de spus” în această privinţă.

Întrebat la ce au renunţat Statele Unite în schimbul lui Fogel, Trump le-a spus reporterilor mai devreme: „Nu prea multe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor