Summitul IA de la Paris, dinamitat. Vance avertizează Europa cu privire pericolul regimului comunist chinez

J. D. Vance (Andrew Spear/Getty Images)
Redacţia
13.02.2025

Remarcile critice ale adjunctului lui Donald Trump la adresa liderilor mondiali reuniţi la Paris pentru a discuta despre inteligenţă artificială au distrus unitatea pe care gazdele, oficiali francezi, sperau să o proiecteze pentru reuniunea de două zile, transmite RFI.

Zeci de naţiuni au semnat o declaraţie care solicită eforturi pentru a însoţi tehnologia IA cu reglementări care să o facă „deschisă” şi „etică”. Dar comunicatul nu a fost semnat de Statele Unite sau de Marea Britanie, care nu mai este membră a UE.

„Reglementarea excesivă... ar putea ucide un sector capabil de transformare chiar în momentul în care îşi ia avânt”, a declarat Vance în faţa liderilor mondiali şi a şefilor din industria tehnologiei la Grand Palais din capitala Franţei, făcând apel la Europa să dea dovadă de «optimism mai degrabă decât de trepidaţie».

De asemenea, Vance a atacat voalat China, afirmând că „regimurile autoritare” încearcă să utilizeze inteligenţă artificială pentru a controla mai bine cetăţenii din ţară şi din străinătate.

„Parteneriatul cu acestea înseamnă să vă înlănţuiţi naţiunea de un stăpân autoritar care caută să se infiltreze, să sape şi să vă acapareze infrastructura informaţională”, a spus Vance.

Cu câteva minute înainte, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a făcut apel la „eforturi colective la nivel mondial pentru a stabili o guvernanţă şi standarde care să susţină valorile noastre comune, să abordeze riscurile şi să construiască încrederea”.

Modi a co-organizat summitul cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, iar ţara sa va găzdui următoarea reuniune privind avansarea normelor globale.

Vorbind după Vance, Macron a declarat că normele globale sunt „fundaţia, alături de inovare şi accelerare, a ceea ce va permite IA să ajungă şi să dureze”, într-o respingere aparentă a afirmaţiilor vicepreşedintelui SUA.

China, Franţa, Germania şi India s-au numărat printre cei 60 de semnatari care au convenit că este prioritar ca „IA să fie deschisă, incluzivă, transparentă, etică, sigură, securizată şi demnă de încredere”, în conformitate cu „cadrele internaţionale”.

De asemenea, IA ar trebui să fie „durabilă pentru oameni şi pentru planetă”, se adaugă în context.

Nici Marea Britanie, nici Statele Unite nu au semnat şi, de asemenea, nu a existat niciun indiciu că actori cheie din industrie, precum OpenAI a lui Sam Altman, vor fi de acord.

„V-aţi aştepta ca noi să semnăm doar iniţiative pe care le considerăm a fi în interesul nostru naţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer reporterilor la Londra.

Dario Amodei, şeful dezvoltatorului de inteligenţă artificială Anthropic, a declarat că summitul a fost o „ocazie ratată” de a se asigura că naţiunile democratice controlează inteligenţa artificială, se pregătesc pentru ameninţările la adresa siguranţei generate de această tehnologie şi previn perturbările sale sociale şi economice.

Start-up-ul chinez DeepSeek a zguduit luna trecută sectorul IA prin dezvăluirea unui chatbot sofisticat despre care spune că a fost dezvoltat cu un buget relativ redus. Un număr tot mai mare de ţări au luat măsuri pentru a bloca aplicaţia de pe dispozitivele guvernamentale din cauza problemelor de securitate.

Vance a subliniat, de asemenea, „tehnologia ieftină... puternic subvenţionată şi exportată de regimurile autoritare”, referindu-se la camerele de supraveghere şi echipamentele de internet mobil 5G vândute pe scară largă în străinătate de China.

Luând cuvântul după Vance, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul va depune eforturi pentru a mobiliza 200 de miliarde de euro pentru investiţii în IA în Europa, 50 de miliarde de euro urmând să provină din bugetul UE, iar restul de la „furnizori, investitori şi industrie”.

Între timp, un consorţiu condus de Elon Musk, un aliat al lui Trump şi cel mai bogat om din lume, a făcut o ofertă de aproape 100 de miliarde USD pentru a cumpăra producătorul de ChatGPT OpenAI, a raportat Wall Street Journal.

Altman, şeful OpenAI, care urma să vorbească marţi la Paris, a răspuns cu un „nu, mulţumesc” sec cu privire la X, în timp ce directorul executiv Chris Lehane a declarat că OpenAI „nu este de vânzare”.

El a promis să „se asigure că tehnologia americană de inteligenţă artificială continuă să fie standardul de aur la nivel mondial”, dar, de asemenea, a luat în vizor „titularii” tehnologiei grele, despre care a spus că au făcut presiuni pentru reglementări care ar putea strangula concurenţii emergenţi.

Altman a invitat în trecut la reglementare, inclusiv din cauza „riscului existenţial” pe care unii informaticieni îl consideră că inteligenţă artificială supraumană ar putea pune în pericol supravieţuirea umană.

În loc să avantajeze doar marii jucători, „noi credem şi vom lupta pentru politici care să asigure că inteligenţă artificială îi va face pe lucrătorii noştri mai productivi”, a spus Vance, prezicând „salarii mai mari, beneficii mai bune şi comunităţi mai sigure şi mai prospere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor