SUA anunţă o vizită la nivel înalt în Taiwan. China fumegă

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Un înalt oficial al SUA va conduce o delegaţie în Taiwan într-o vizita la cel mai înalt nivel din 1979, pentru a discuta despre pandemia virusului Wuhan şi pentru a „celebra valorile comune” ale celor două democraţii.

Acest lucru a produs furie în cadrul regimului comunist, care a anunţat în nenumărate rânduri că 2020 va fi anul "reunificării" cu Taiwanul. Autorităţile din Beijing au avertizat SUA să nu „trimită semnale greşite secesioniştilor din Taiwan”.

Secretarul Sănătăţii din SUA, Alex Azar, a declarat că va fi primul membru al administraţiei care va vizita Taiwanul în ultimii şase ani, ca parte a delegaţiei celei mai semnificative vizite din partea SUA, care a tăiat formal legăturile diplomatice cu Taiwanul ca parte a politicii lui Henry Kissinger de apropiere de regimul comunist chinez.

„Taiwanul a fost un model de transparenţă şi cooperare în domeniul sănătăţii globale în timpul pandemiei Covid-19 şi cu mult timp înainte”, a spus Azar, care este şi preşedintele echipei de răspuns la pandemia virusului Wuhan în SUA. "Aştept cu nerăbdare să transmit sprijinul preşedintelui Trump pentru liderii din domeniul sănătăţii din Taiwan şi să subliniez convingerea noastră comună că societăţile libere şi democratice sunt cel mai bun model pentru protejarea şi promovarea sănătăţii."

Azar se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, al cărui model de guvernare autonomă se bucură de sprijin internaţional pentru răspunsul la pandemie, în pofida eforturilor Chinei de a o menţine în afara Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Vizita delegaţiei americane alimentează tensiunile deja mari cu Beijing-ul, care susţine că Taiwanul este o provincie rebelă, în ciuda faptului că are monedă, sistem de guvernare şi politică externe independente.

Beijingul promite că va aduce Taiwanul sub control ca parte a ceea ce numeşte "reunificarea" sub un singur steag - al Partidului Comunist. Ministerul de Externe al Chinei a declarat, miercuri, că se opune ferm interacţiunii oficiale dintre SUA şi Taiwan.

În luna mai, Beijingul şi-a exprimat „puternica indignare” după ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, a salutat „curajul şi viziunea” preşedintelui Tsai cu prilejul realegerii sale. Anul trecut, o vizită în SUA a lui Tsai a atras criticile vehemente ale regimului de la Beijing, care a cerut administraţiei Trump să nu susţină vizita dacă doreşte „să evite vătămarea relaţiilor sino-americane, pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului”.

Vizita are loc într-un moment critic al relaţiilor sino-americane, cele două ţări fiind prinse într-un război rece dus pe mai multe fronturi, inclusiv comerţ, tehnologie, drepturile omului, revendicările teritoriale în Marea Chinei de Sud, eforturile Partidului Comunist de a acapara agenţiilor globaliste ale ONU şi represiunea Chinei asupra Hong Kong.

Alături de Azar, vor mai face parte din delegaţie un reprezentant al centrelor pentru controlul bolilor, Dr. Mitch Wolfe, şi ambasadorul american pensionat James Moriarty, care prezidează acum Institutul American din Taiwan. Delegaţia va „discuta despre răspunsul la Covid-19, sănătatea globală, parteneriatul SUA-Taiwan şi rolul Taiwanului ca furnizor global de încredere de echipamente medicale şi tehnologie critică”, se arată într-un comunicat.

Departamentul Sănătăţii şi Resurselor Umane din SUA a declarat: „Spre deosebire de sistemele autoritare, societăţile şi economiile din SUA şi Taiwan sunt echipate în mod unic pentru a conduce progresul global în domenii precum medicina şi ştiinţa, pentru a ajuta comunitatea internaţională să abordeze ameninţările emergente.”

Răspunsul Taiwanului la pandemia virusului Wuhan care a îngenunchiat economiile din toată lumea este considerat unul dintre cele mai bune din lume, în timp ce SUA continuă să raporteze zeci de mii de cazuri noi pe zi.

SUA au oferit asistenţă Taiwanului sub formă de vânzări de arme şi au o prezenţă din ce în ce mai mare în Marea Chinei de Sud.

Marţi, ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, a declarat că intensificarea activităţilor militare ale SUA în regiune creşte riscul unei potenţiale confruntări şi a negat afirmaţiile că Beijingul practică intimidarea ţărilor riverane în Marea Chinei de Sud.

"Nu cred că un nou război rece va servi interesul nimănui", a spus el. „De ce ar trebui să permitem repetarea istoriei ... când ne confruntăm cu atâtea provocări noi?"

Ultimul oficial al cabinetului american care a vizitat Taiwanul a fost Gina McCarthy, administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe