Taiwanul publică e-mailul către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arătând că OMS ştia că virusul e contagios
focus
alte articole
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este asaltată de critici, după ce Taiwanul a publicat conţinutul unui e-mail trimis în decembrie către OMS, în care cerea date despre răspândirea virusului Wuhan de la persoană la persoană, afirmând că a fost ignorat de OMS şi că organizaţia a refuzat să transmită autorităţilor taiwaneze informaţii adecvate pentru a lupta împotriva virusului, arată un articol FoxNews.
Taiwanul acuză OMS că în răspunsul dat a minimizat gravitatea şi răspândirea epidemiei de virus Wuhan pentru a menaja regimul comunist, chiar şi după ce Taiwanul a tras alarma cu privire la cel puţin şapte cazuri de pneumonie din Wuhan, despre care se ştia.
Atunci când au fost chestionate de către mass-media, autorităţile taiwaneze au declarat că agenţiile de sănătate din China au spus că "se credea că nu este vorba de SARS, dar că eşantioanele erau în curs de examinare iar cei infectaţi erau izolaţi", potrivit conţinutului unui e-mail trimis de centrul taiwanez pentru controlul şi prevenirea bolilor către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe 31 decembrie.
"Am aprecia foarte mult dacă aveţi informaţii relevante pentru a le împărtăşi cu noi", au scris, mai apoi, taiwanezii la OMS, cerând informaţii.
Taiwanul este situat la aproximativ 120 km de coasta Chinei, şi se consideră o naţiune independentă de peste 70 de ani, cu monedă proprie şi politică internă şi externă distincte, fiind fondat de ultimul guvern legitim care a condus China (al generalului naţionalist Chan Kai Shek), înainte de preluarea puterii de către comunişti.
Totuşi, regimul comunist de la Beijing consideră Taiwanul o provincie a Chinei, refuzând să recunoască suveranitatea insulei şi încearcă în permanenţă să o readucă sub controlul Beijingului.
Cu ani în urmă, China a făcut presiuni asupra OMS să excludă Taiwanul din organizaţie, refuzându-i statutul de membru, lucru care îngreunează transmiterea de informaţii legate de pandemii şi focare de infecţie în timp util.
OMS a negat că Taiwanul a alertat organizaţia despre faptul că virusul se răspândeşte de la om la om, dar deoarece agenţia de sănătate din Taiwan a menţionat în mod specific „pneumonia atipică” - amintind de SARS, care se transmite între oameni - „profesioniştii din sănătatea publică ar putea discerne plecând de la această formulare că există o posibilitate reală de transmitere a bolii de la om la om”, au spus taiwanezii într-un comunicat de presă.
"Cu toate acestea, deoarece la momentul respectiv încă nu existau cazuri de îmbolnăvire în Taiwan, nu am putut afirma direct şi concludent că a existat o transmitere de la om la om", a precizat CDC din Taiwan.
Taiwanul a declarat că OMS şi agenţiile chineze de sănătate publică au refuzat să ofere informaţii adecvate care ar fi putut pregăti din timp guvernul pentru impactul virusului.
OMS a ignorat avertismentele Taiwan-ului şi a continuat să reitereze propaganda transmisă de regimul comunist chinez, că „nu există nicio dovadă de transmitere de la om la om” a noului agent patogen, până la 14 ianuarie.
Mai rău, după ce, pe 31 ianuarie, Administraţia Trump a anunţat că blochează intrarea călătorilor din China, iar Rusia a adoptat o măsură similară, directorul OMS a cerut public, câteva zile mai târziu, ca guvernele să nu oprească fluxul de mărfuri şi călători din China.
Observatorii critică OMS pentru faptul că nu a reuşit să ceară oficialilor chinezi să transmită în exteriorul Chinei tulpinile virusului Wuhan, care ar fi permis ca testele pentru diagnostic să fi fost efectuate mult mai devreme în toată lumea.
Tensiunile dintre Taiwan şi OMS l-au determinat pe preşedintele Trump să ia în considerare blocarea finanţărilor pentru agenţia ONU, care primeşte cea mai mare parte a banilor din SUA.
Trump a declarat luni, în cadrul grupului de lucru pentru virusul Wuhan al Casei Albe, că urmează să ia o decizie până la sfârşitul săptămânii şi a promis că administraţia va „analiza” modul în care a funcţionat OMS la începutul actualei crize.
Şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a acuzat SUA că a „politizat” chestiunea virusului şi a afirmat că dacă administraţia americană continuă pe acest drum, vor fi „mai mulţi saci pentru cadavre”.