SUA respinge oficial pretenţiile Beijing-ului în Marea Chinei de Sud. Politica Obama, aruncată la coş
alte articole
Pe 13 iulie, SUA au respins oficial aproape toate cererile teritoriale majore ale Beijing-ului în Marea Chinei de Sud, în timp ce administraţia Trump îşi intensifică răspunsul la ameninţările prezentate de Partidul Comunist Chinez.
"Pretenţiile Beijing-ului cu privire la resursele din largul Mării Chinei de Sud sunt complet ilegale, la fel şi campania lor de intimidare pentru a câştiga controlul asupra acestora", a afirmat secretarul de stat Mike Pompeo într-o declaraţie.
În timp ce oficialii americani au descris anterior drept „ilegale” activităţile regimului comunist chinez în regiune, observaţiile lui Pompeo reprezintă respingerea oficială de către SUA a cererilor specifice formulate de Beijing, prin alinierea politicii americane privitoare la dosar la o hotărâre din 2016 emisă de un tribunal internaţional.
Filipinele au contestat cererile Chinei privitoare la calea navigabilă şi au adus disputa la instanţa internaţională.
Decizia obligatorie a instanţei a respins pretenţiile maritime ale Chinei legate de Insulele Spratly şi recifurile şi ţărmurile vecine, însă regimul comunist chinez a refuzat să recunoască hotărârea.
"RPC [Republica Populară Chineză] nu are motive legale pentru a-şi impune unilateral voinţa asupra regiunii", a afirmat Pompeo.
China, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan au cereri concurente în Marea Chinei de Sud. Pretenţiile teritoriale ale Chinei sunt cele mai mari, acoperind aproape toată calea navigabilă. Regiunea este bogată în bazine de pescuit şi resurse naturale potenţial valoroase. În plus, Marea Chinei de Sud este, de asemenea, una dintre principalele rute de transport maritim din lume.
În ultimii ani, regimul de la Beijing a căutat să-şi consolideze revendicările privind calea navigabilă strategică prin construirea de avanposturi militare pe insule artificiale şi recife. În plus, a folosit o tactică tradiţională a sa în zonă - războiul omuleţilor verzi varianta pe apă - folosind bărci de pescuit chinezesc pentru a intimida navele străine, a bloca accesul pe căile navigabile şi a confisca stânci care ies din mare şi recife.
Acţiunile sale agresive au provocat dosare teritoriale cu Vietnam, Filipine şi Malaezia în ultimii ani.
"Beijingul foloseşte intimidarea pentru a submina drepturile suverane ale statelor riverane din sud-estul Asiei din Marea Chinei de Sud, a le presa să abandoneze resursele off-shore, a afirma controlul unilateral şi a înlocui dreptul internaţional cu o politică de forţă", a declarat Pompeo.
„Lumea prădătoare a RPC nu are loc în secolul XXI.”
Aplicând hotărârea din 2016, Statele Unite au respins cererile maritime ale Chinei asupra diferitelor zone şi caracteristici ale Mării Chinei de Sud, care sunt revendicate de Filipine, Malaezia, Brunei şi Indonezia. În consecinţă, va considera ilegală orice hărţuire desfăşurată de navele de pescuit chineze sau explorarea petrolului din aceste zone, a declarat Departamentul de Stat.
Armata americană a efectuat exerciţii de asigurare a libertăţii de navigaţie şi exerciţii maritime în apele aflate în litigiu, pentru a contracara afirmaţiile regimului comunist şi pentru a păstra accesul în zonele considerate ape internaţionale. În această lună, Pentagonul a trimis două portavioane suplimentare să participe la exerciţii în Marea Chinei de Sud, în timp ce Beijingul desfăşura şi el exerciţii în regiune.
Decizia departamentului reflectă o reacţie mai dură a administraţiei la agresiunile constante ale regimului comunist, inclusiv acoperirea de către regim a focarului de virus Wuhan, înăsprirea controlului comunist asupra oraşului Hong Kong şi încălcarea vastă a drepturilor civile a minorităţilor etnice, religioase şi mişcării Falun Gong.
"Lumea nu va permite Beijingului să trateze Marea Chinei de Sud ca imperiu maritim", a afirmat Pompeo.