Lider militar chinez vehiculează ideea invaziei Taiwanului

Soldaţi taiwanezi în timpul unui exerciţiu la o baza militară din Hualien,  Taiwan
Soldaţi taiwanezi în timpul unui exerciţiu la o baza militară din Hualien, Taiwan (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)

Taiwanul va fi "reunificat" cu restul Chinei, iar orice încercare a Statelor Unite de a interveni este zadarnică şi periculoasă, a promis un înalt comandant militar chinez.

Colonelul Ren Guoqiang a lansat, de asemenea, un atac furibund la adresa secretarului Apărării din SUA, Mark Esper, afirmând că este „plin de aroganţă”, în cadrul unei conferinţe de presă de la Beijing. Observaţiile colonelului au fost preluate de site-ul web al Armatei Populare de Eliberare, care aparţine Partidului Comunist Chinez, conform constituţiei.

Întrebat despre un acord de armament între SUA şi Taiwan în valoare de 493 milioane USD pentru actualizarea sistemelor de rachete Patriot, Ren a confirmat că Beijingul impune sancţiuni contractorului american de apărare Lockheed Martin, ca urmare a evoluţiei.

De asemenea, el a criticat decizia SUA de a trimite personal militar în Taiwan pentru exerciţii militare, despre care a spus că au un „impact negativ sever asupra relaţiilor bilaterale”.

Ren a adăugat: „Aceste încercări (...) interferează în afacerile interne ale Chinei şi subminează pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului".

„Greşesc total şi sunt extrem de periculoase".

„SUA ar trebui să realizeze că China trebuie şi va fi reunificată, iar marea întinerire a naţiunii chineze trebuie şi va fi realizată".

„Aceste acţiuni au trimis mesaje extrem de eronate autorităţilor Partidului Progresist Democrat (DPP)".

"Acestea sunt cele mai recente mutări ale SUA care încalcă principiul 'o singură China' şi cele trei comunicate comune China-SUA".

"Nu există nicio cale pentru ca Taiwanul să primească sprijin străin şi este inutil ca SUA să încerce să împiedice reunificarea cu Taiwanul".

Într-o indicaţie clară a poziţiei din ce în ce mai puternice a Chinei cu privire la această problemă, el a adăugat: „Avem voinţa fermă, încredere deplină şi capacitate suficientă pentru a zădărnici orice formă de interferenţă externă şi tentative separatiste de 'independenţă a Taiwanului'”.

„Vom apăra cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi vom proteja pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a etichetat recent comportamentul Chinei ca fiind "agresiv", în special din cauza exerciţiilor militare desfăşurate în luna mai pe Insula Hainan în Marea Chinei de Sud, în care super-puterea a simulat confiscarea insulei Pratas, deţinută de Taiwan.

Clonelul Guoqiang a adăugat: „Observaţiile americane despre China sunt lipsite de temei şi lipsite de motive, pline de aroganţă, părtinire, atacuri şi frământări". „Ne opunem ferm acestor observaţii".

"Este un fapt binecunoscut că SUA întoarce întotdeauna regulile internaţionale aşa cum consideră că este potrivit şi urmăreşte agresiv politica 'America, în primul rând'".

"Spre deosebire de SUA, care s-a retras din multe organizaţii şi tratate internaţionale, China întreprinde acţiuni solide pentru îndeplinirea responsabilităţilor şi obligaţiilor sale internaţionale şi s-a alăturat Tratatului privind comerţul cu arme (ATT) în ziua în care SUA a anunţat retragerea sa din Organizaţia Mondială a Sănătăţii".

China pierde teren pe plan internaţional, după administrarea proastă a focarului iniţial al virusul Wuhan, care s-a răspândit în toată lumea, cauzând o pandemie care a ruinat economia globală.

Pentru a contracara acuzaţiile venite de la multe ţări occidentale, China a început "o diplomaţie a măştilor", organizată precar şi agresiv, care a agravat şi mai mult problemele de imagine ale Partidului Comunist.

În acest context, SUA a început o contraofensivă împotriva Chinei care a acaparat substanţial agenţiile ONU, în special Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a transmis, luni întregi, retorica Beijingului la începutul pandemiei, ajutând indirect la răspândirea virusului Wuhan.