China fumegă: Taiwanul promite că va sprijini locuitorii din Hong Kong

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen
Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen (Ashley Pon/Getty Images)

Beijing-ul furios a denunţat joi promisiunea Taiwanului de a primi locuitorii Hong Kong-ului care fug de instaurarea dictaturii comuniste în oraş, afirmând că Partidul Progresist Democrat (la putere) urmăreşte să „jefuiască o casă care arde” şi să semene discordie, potrivit Channel News Asia.

Evoluţia survine pe măsură ce protestatarii din Hong Kong au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirile faţă de noua legislaţie privind o aşa-zisă securitate, care poate permite serviciilor de informaţii chineze să capete jurisdicţie pe teritoriul Hong Kong, sporind controlul Beijingului asupra oraşului semi-autonom. Oficial, legea vizează secesiunea, subversiunea, terorismul şi interferenţele externe - termeni folosiţi de China pentru a descrie protestele care au zguduit oraşul anul trecut, dar care au fost generate de imixtiunea regimului comunist în drepturile civile ale cetăţenilor oraşului.

Săptămâna aceasta, preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a devenit primul lider internaţional care a promis ajutor specific rezidenţilor din Hong Kong care doresc să plece din cauza noii legislaţii.

Potrivit lui Chen Ming-tong, un oficial taiwanez care se ocupă de politică faţă de China în cadrul Consiliului Afaceri Continentale, guvernul de la Taipei va înfiinţa o organizaţie de „ajutor umanitar” care va include asistenţa pentru acomodarea pe Insulă şi pentru angajare, în cadrul unui efort la care participă şi grupuri de activişti, adăugând că serviciile de consiliere vor fi de asemenea furnizate locuitorilor oraşului Hong Kong - dintre care, unii au participat la proteste pro-democraţie, adesea violente, în Hong Kong.

"Mulţi locuitori din Hong Kong vor să vină în Taiwan. Scopul nostru este să le acordăm asistenţă şi îngrijire", a spus Chen, îndemnând publicul să nu-i numească pe oameni "refugiaţi", deoarece ar putea genera „probleme emoţionale” strămutaţilor.

China a replicat spunând că "aducerea forţelor negre, violente în Taiwan, va aduce dezastru oamenilor din Taiwan", a avertizat Biroul Afaceri Chineze din Taiwan, propagând ideile Beijing-ului care ascunde faptul că manifestaţiile au început ca reacţie la imixtiunile regimului comunist şi au devenit violente după ce poliţia din Hong Kong a folosit forţa disproporţionată faţă de protestatari.

Manifestanţii din Hong Kong au câştigat o mare simpatie în Taiwanul democratic.

Ajutorul vizând locuitorii oraşului Hong Kong a câştigat un sprijin bipartizan rar în Taiwan, care este polarizat politic. Trei partide de opoziţie au introdus proiecte de lege pentru a facilita stabilirea refugiaţilor din Hong Kong în Taiwan, dacă trebuie să părăsească oraşul din motive politice.

Taiwanul nu are nicio lege privind refugiaţii, care să poată fi aplicată protestatarilor ce solicită azil, dar legile sale permit asistarea locuitorilor din Hong Kong a căror siguranţă şi libertate sunt ameninţate din motive politice, potrivit Channel News Asia.